Hans grödor torkar bort
Avsaknaden av regn i juli, i kombination med värmen, har slagit hårt mot många gotländska bönder. Grödorna växer dåligt i de torra jordarna, eller torkar helt enkelt bort. Familjen Lorin i Hablingbo är några av de drabbade.
Han och hustrun Kerstin Lorin bedriver, tillsammans med två anställda, lantbruk på tre gårdar i Hablingbo och Havdhem. Förutom uppfödning av ett tusental grisar odlar de sockerbetor, morötter och spannmål. Spannmålsodlingen står för den största delen av odlingen, cirka 150 hektar och där ingår flera sädeslag och oljeväxter. Sockerbetor odlar de på 20 hektar och morötter på tolv. Hälften av gårdarnas åkrar är myrjordar, där är avsaknaden av regn inget problem, de håller sig fuktiga ändå. Desto värre är det med den andra hälften av åkrarna som lätt blir alldeles för torra.
- I fjol var det bra, men i år verkar det svårt. Vi har det alltid torrt om somrarna men inte som i år. Det har kommit hemskt lite regn här, en halvtimme bort har de fått mer regn och där ser grödorna bättre ut, säger Per-Ove Lorin.
Utan regn
Medan vissa grannsocknar har haft 40 till 50 millimeters nederbörd, har inte en enda regndroppe fallit över Per-Ove och Kerstin Lorins marker.
- Värst är det med spannmålet, det använder vi som grismat och får vi en dålig skörd måste vi köpa till för att det ska räcka. Annars brukar vi klara oss på vårt eget spannmål, säger Per-Ove Lorin.
Vid gården Vasstäde visar han exempel på hur torkan slår mot grödorna. På den ena åkern ligger betornas plast mjuk mot marken, jorden är så torr att den dammar. Gårdarna har en betkvot på 135 ton att fylla och just nu ser det svårt ut, men Per-Ove Lorin har inte gett upp hoppet om betorna än.
- Betorna växer under så lång tid och ska inte tas upp förrän i november, säger han.
Värre är det med åkern bredvid. Kornet där är bara 35 centimeter högt och mycket mer än så lär det inte bli.
-Det är klart att det kan kvickna till om det kommer regn, men skördemässigt blir det nog ingen större förändring, säger Per-Ove Lorin.
Regnet är deras enda chans eftersom de inte har någon konstbevattning.
- Många här omkring har satsat på bevattningsdammar. Det är väl det man får göra, säger Per-Ove Lorin.
De enda av Lorins grödor som trivs i hettan är morötterna, som växer i myrjordarna.
- Just så här års vill morötterna ha värme och fukt finns det alltid i myrjordarna, säger Per-Ove Lorin.
Både grisar och människor
Hettan innebär också ett tuffare arbetsklimat på gården, både för människor och djur.
- Det är inte så roligt att jobba när det är så här. Vi har fått smågrisar nyligen så vi har varit i ladugården i 14 dagar och där är det väldigt varmt. Det är inte så kul, inte för grisarna heller, säger Per-Ove Lorin.
För grisarnas, grödornas och sin egen skull, kan han bara hoppas på regn. Prognoserna talar om väderväxling till helgen, men Per-Ove Lorin hoppas att det blir tidigare än så.
- Jag skulle vilja ha regn i dag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!