När chocken lagt sig efter branden som i maj 2009 ödelade stora delar av Garda skola blev det viktigt att rikta fokus mot framtiden.
Föräldrar, personal och andra berörda samlades kring en önskan att ur ruinerna bygga upp något riktigt bra.
Flaggskepp
Den nya Garda skola skulle bli något utöver det vanliga. En ekoskola där allt ifrån materialval och uppvärmningen till inriktningen på själva pedagogiken skulle präglas av ett medvetet miljötänkande och hållbar utveckling.
Garda skola skulle bli ekokommun Gotlands flaggskepp bland skolor. Något att visa upp för besökare från andra kommuner och andra länder.
Och skolan blev jättebra.
- Vi är jättenöjda. Det är en ekooptimerad skola; uppvärmningen sker med närproducerad flis och 75 procent av all värme som produceras återvinns, berättar rektorn Jerker Eneqvist entusiastiskt.
Skolrådet och föräldraföreningen är också nöjda. Med skolbyggnaden.
Men sen var det skolgården som skulle byggas ut och natur- och miljöanpassas. Och där blev det plötsligt stopp.
Kretsloppshus
Skolan och föräldraföreningen har stora planer. Och de har lagt ner ett jättearbete på att ta fram en förstudie över den nya skolgården. Allt med en grön tråd och kretsloppstänkande. Där ska finnas odlingslotter, växthus, fågel- och fladdermusholkar, en fjärilsträdgård samt en damm och ett så kallat kretsloppshus.
Trots att ideella krafter skulle göra mycket av jobbet, och hopp om pengar från Leader har man inte fått klartecken till projektet.
- Alltihop har bromsats upp för att regionen inte köpt in den mark vi behöver, cirka 3 000 kvadratmeter i anslutning till skolgården. Ett köpeavtal låg klart redan i höstas, men det har fortfarande inte skrivits på, suckar Jerker Eneqvist och föräldraföreningens ordförande Karin Åström.
Det borde inte vara pengabrist som hindrat affären, menar de. Köpeskillingen är enligt kontraktet på 30 000 kronor.
- Handlade det bara om pengarna hade jag kunnat ta det från min budget, säger Jerker Eneqvist.
Exakt var eller varför det hakat upp sig vet han inte.
Men för föräldraföreningen och Garda skola börjar tiden rinna ut. Och tålamodet också.
- Det är för mycket bollande hit och dit. Regionen borde värna om medborgarnas engagemang. Folk tröttnar när det tar för lång tid, säger Karin Åström.
Cirka 700 000 kronor till projektet hoppas man få i Leaderpengar. Men innan ansökan kan lämnas in måste regionen ge klartecken om marken samt löfte om att man står för den framtida driften.
- Ska vi hinna söka nu i vår, måste vi ha besked senast 22 maj. Annars fördröjs alltihop ytterligare ett halvår, säger Karin Åström.
Ingen riktig helhet
Tanken är att skolan med den nya skolgården ska komma ännu ett steg vidare på den "gröna tråd" som man redan slagit in på. Det vill säga "ett lärande för hållbar utveckling", som rektorn Jerker Eneqvist uttrycker det i skolans styrdokument.
- Min vision är att "den gröna tråden" ska prägla all verksamhet i såväl skolan, förskolan som fritidshemmet. Allt vi gör ska vara relaterat till ett miljötänkande, säger han.
Men utan skolgården blir det ingen riktig helhet. Och den tröghet man upplever skapar dessutom irritation - och missmod.
- Redan när den nya skolan invigdes vid höstterminsstarten 2011 lovade Brittis Benzler att skolgården skulle byggas ut. Det var en självklarhet, sa hon, eftersom vi utökat verksamheten och har fler barn, säger Jerker Eneqvist.
Dyrt arrende
Allra konstigast tycker han det är att det funnits pengar att betala arrende för mark där några grushögar legat kvar sedan de tillfälliga barackerna revs. Grus som egentligen skulle ha flyttats redan i höstas.
- Jag tror arrendet kostat ungefär lika mycket som den mark vi vill ha kostar, säger Jerker Eneqvist och skakar lätt på huvudet.