Hans löfte: Slut på tvångsinlösen

Gotland bör absolut ingå i Kometprogrammet - och ska inte behöva lösa in mer mark.Det hälsar miljöminister Andreas Carlgren (c) de gotländska skogsägarna.- Gotland har gjort ett bra jobb, och det minskar trycket på ön i framtiden, säger miljöministern till GT.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Gotland2010-06-11 04:00
Debatten om det gotländska skogsbruket och markägarnas oro att ännu mer mark ska behöva lösas in mer eller mindre med tvång för att omvandlas till naturreservat, har nått ända upp på regeringsnivå.
- Jag har pratat med mina gotländska vänner och vet hur debatten gått. Jag förstår markägarnas ilska, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Vill ha samarbete
Ministern anser att Gotland absolut bör komma med i det så kallade Kometprogrammet, som syftar till att utveckla och utöka samarbetet mellan länsstyrelser och markägare.
På så vis är tanken att markägarna frivilligt ska avsätta skog för olika typer av skydd, inte nödvändigtvis just i form av naturreservat.
Just samarbetet, menar Carlgren, har i mångt och mycket saknats hittills.
- Min bild är att det har funnits en vilja. Men jag vill ha mer samarbete med markägarna, och jag välkomnar verkligen att Gotland vill vara med i Kometprogrammet. Jag tror inte att ön har förlorat något på att inte vara med i det allra första testskedet, utan ser väldigt positivt på att Gotland kommer med i nästa omgång, 2011.

Viktigt bruka skogen
Andreas Carlgren lugnar också alla de gotländska markägare som befarat kommande krav på ännu större arealer av inlöst mark på Gotland, vilket enligt markägarna skulle "lägga en död hand" över stora delar av ön och förhindra fortsatt utveckling.
- Så ska det inte bli. Skogsbruket är till för att producera skog, och för ett hållbart skogsbruk är det viktigt att inte bara skydda skogen utan att faktiskt bruka den, säger Andreas Carlgren.

Berömmer Gotland
Men, menar han, tack vare ett gott skogsbruk så här långt, så har Gotland redan dragit ett stort lass när det gäller bevarandet av den biologiska mångfalden.
- Gotland har gjort mycket av sin del, och det minskar trycket på Gotland i framtiden, säger han.
Miljöministern anser därmed att de nu gällande nivåerna - 5 500 hektar formellt inlöst mark och 3 500 hektar frivilligt skyddad mark - inte ska behöva höjas ytterligare.
- Nej, det är det som är inriktningen, fastslår Andreas Carlgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!