Hans nörderi: En stor skatt av Gotlandsbåtar

Gotlänningen Andreas Häglund har Gotlandsbåtar som ett av sina stora intressen. Vid årsskiftet lanserade han en sida om båtarna.

Andreas Häglund har ett stort intresse av fartyg som gått i trafik mellan Gotland och fastlandet.

Andreas Häglund har ett stort intresse av fartyg som gått i trafik mellan Gotland och fastlandet.

Foto: Montage

Gotland2019-09-20 18:03

44-årige Andreas Häglund har ett stort intresse för båtar som kört mellan Gotland och fastlandet. Intresset är så pass stort att han vid årsskiftet lanserade hemsidan Gotlandsbåtar. En sida som alltså helt och hållet handlar om fartyg som har eller haft en koppling till Gotland. 

– Jag är född och uppvuxen på ön. Jag kommer från När och bodde där tills det blev studier i Stockholm, där har jag sedan blivit kvar. Men mitt udda intresse för Gotlandsbåtar kommer såklart från uppväxten på Gotland, säger Andreas Häglund.

– Jag hade även praktik på Gotlands Allehanda när Jurgen von Zweigbergk var chef och då fick jag skriva ett reportage i tidningen om båtar. 

Var det något särskilt som gjorde att det här intresset väcktes? 

– Det som triggade det här intresset från barndomen var nog när jag fick höra talas om Hansakatastrofen. Det är den mest dramatiska händelsen som gäller ett Gotlandsfartyg och som ännu är omgärdat av viss mystik. Det märker vi ännu av på Gotland, trots att det är 75 år sedan, säger Andreas Häglund. 

Under åren har han byggt upp ett arkiv med bilder och texter om båtar som gått i Gotlandstrafiken och andra passagerarfartyg som gått till och från fastlandet. 

– Jag har fört ett register för mig själv och kontinuerligt uppdaterat det. Efter att jag samlat på mig så mycket information och bilder började jag fundera på vad jag skulle göra med allt. Så jag bestämde mig vid årsskiftet att lansera den här sidan. Tanken är att jag ska skriva om ett nytt fartyg i veckan. Totalt blir det 52 inlägg under året, säger Andreas Häglund. 

Sidan Gotlandsbåtar kommer sannolikt att uppdateras under flera år framöver. 

– Bara Gotlandsbolaget har ett par hundra fartyg och sedan tillkommer övriga rederier. Så det kommer att ta en liten stund att ta sig dit, säger Andreas Häglund.

Är det många som besöker sidan? 

– Ja, intresset är stort och jag försöker lägga ut det i de forum som finns. Det är en speciell typ av människor som gillar detaljer som följer det här. Det är många som fotar och tycker det är kul, det är ett antal tusen besök som jag har på Gotlandsbåtar, säger Andreas Häglund. 

Är det något särskilt fartyg som du ser fram emot att få visa upp? 

– Det är S/S Hansa och jag sparar ännu mitt inlägg om henne. Det kommer att bli speciellt, säger han.

Här hittar du hans sida Gotlandsbåtar! 

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!