"Hans resa har tagit märkliga krumbukter"

- Sten Sandmarks personliga resa har tagit märkliga krumbukter. Han var på många sätt uppskattad i de sammanhang där han tjänstgjorde inom Svenska kyrkan.

Torbjörn Engström. Tillförordnade stiftsprosten på Gotland har varit bekant med Sten Sandmark i mer än 30 år. Arkivfoto: henrik radhe

Torbjörn Engström. Tillförordnade stiftsprosten på Gotland har varit bekant med Sten Sandmark i mer än 30 år. Arkivfoto: henrik radhe

Foto: Radhe Henrik

Gotland2009-01-24 04:00
Torbjörn Engström, tillförordnad stiftsprost på Gotland, minns Sten Sandmark som präst i Svenska kyrkan och åren då han var verksam i Visby stift. Nu är Sten Sandmark aktuell som diakon i prästbrödraskapet SSPX, en rörelse vars grundare är excommunicerad av påven. Sällskapet är inte en del av den Katolska kyrkan och dess verksamhet betraktas som ett brott mot kyrkans lag.
-  Sten Sandmark var på många sätt uppskattad i de sammanhang han tjänstgjorde inom Svenska kyrkan. Efter sin skilsmässa och flytt till Stockholms stift från Eskelhem, var han i början av 1980-talet en tid något av en feminist. Sedan svängde han tillbaka till mer konservativa positioner.

Munk
Torbjörn Engström noterar att Sten Sandmark förvånade alla genom att bli munk. Ännu mer förvånande var att han inte gick in i Östanbäcks klostret inom Svenska kyrkan.I  stället grundade han 1994 en svensk kommunitet av Augustinerkorherreorden, en protestantisk variant av en romersk-katolsk orden med samma namn, men utan något organisatoriskt eller kyrkorättsligt samband.
- Kommuniteten började i en lägenhet i Stockholm, fortsatte i Burs prästgård, flyttade till Nås och därifrån till Oskarshamn. Men i djup upprördhet lämnade Sten sitt svenskkyrkliga prästämbete. Han konverterade, men inte till romersk-katolska kyrkan, utan upptogs i den av påven Johannes Paulus II bannlysta Pius X prästbrödraskap.
Torbjörn Engström konstaterar att det inte finns något samband mellan Sten Sandmarks gamla kommunitet och detta sällskap. Tvärt om konstaterar han, vilket vi fick bevittna i tv-programmet, krävde denna extrema sekt som håller påven för att vara en irrlärare och som ser hela den Romerska kyrkan som förfallen, en avsägelse av tidigare verksamhet.

Vemodigt
- Det känns vemodigt att se och höra Sten göra denna avsägelse i programmet, kommenterar Torbjörn Engström onsdagens Uppdrag granskning. Där framträdde också den, av romersk-katolska kyrkan icke erkände biskopen, som förnekade förintelsen, och de lekmannamedlemmar i Sverige som uttryckte rasistiska och främlingsfientliga åsikter.  Enligt der Spiegel är "biskopen" redan polisanmäld i Tyskland där det är förbjudet att offentligt uttrycka sådana åsikter.
 De svensk-kyrkliga kommuniteterna, Östanbäck, Alsike och Ytterselö, har aldrig tolererat rasism och främlingsfientlighet.
- Tvärt om har de varit kända för att gömma flyktingar framhåller Torbjörn Engström, angelägen om att intyga att denna syn på människor och historien hörde han aldrig Sten Sandström framföra under de mer än 30 år som de var bekanta. Jag hoppas att hans förvåning inför intervjuaren i tv var uppriktig när han konfronterades.
Visby stifts tillförordnade stiftprost pekar på att SSPX medlemmar talar om sig som katoliker och de förvecklingar som kan uppstå. Exempelvis när kyrkoherdar i Svenska kyrkan blir uppringda av någon från sekten som presenterar sig som katolsk präst och undrar om det går bra att låna kyrkan för en gudstjänst. 
- Mig veterligen har inget sådant inträffat på Gotland.
- Men besvärande kan det vara, både för svenska kommuniteter och kloster, svensk-kyrkliga och romersk-katolska, om allmänheten får intrycket att de skulle ha något gemensamt med Pius X prästbrödraskap, sammanfattar Torbjörn Engström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!