Hansa coachar lantbrukare
Mer pengar per ko och mer företagstänk hos lantbrukarna. Den förändrade branschen ställer nya krav på Hansa Husdjur som drivs av att hänga med i utvecklingen.
Foto: Emmy Zettergren-Lindkvist
- Syftet med paddlingen är inte att behandla djuret utan vi gör det för att djurägaren ska få reda på hur han ska hantera kon och i vilken ordning han ska mjölka. Vet man vilka kor som har problem så kan man minska smittorisken, förklarar Margareta.
Dålig mjölk innebär i sin tur sämre betalt från mejeriet.
- Man strävar hela tiden efter att få full pott och det är en evig kamp. Det gäller att ha en bra standard på mjölken samtidigt som korna ska må bra, säger Torbjörn Björkegren.
Båda korna visar sig också ha dålig mjölk i ett par av sina spenar vilket Margareta antecknar i djurets journal.
Bättre djurhållning
Margareta Båtelsson är chefsveterinär på Hansa Husdjur och provtagningar är en del av hennes vardag. Hon jobbar också som rådgivare och beskriver sig själv som coach för lantbrukare. Under sin tid som anställd på Gotland har hon följt öns lantbruk och dess förändringar. Över lag tycker hon att utvecklingen är positiv.
- Dagens bönder tänker mycket mer på djuren än för bara ett tiotal år sedan. Bland annat satsar allt fler på madrasser till korna och många har insett att kor som mår bättre också är mer lönsamma, säger hon.
Branschen har också förändrats på så sätt att antalet lantbrukare blivit färre och besättningarna större.
För Hansa Husdjur innebär det att efterfrågan på rådgivning ökar.
- Det är en stor skillnad på att äga 40 kor och sedan utöka till 100. Många lantbrukare måste förändra sin roll och bli företagare istället för att kanske ta dagen som den kommer. Det innebär att fler vill ha mer hjälp, säger Margareta.
Hennes uppfattning är att gotländska lantbrukare, precis som i övriga Sverige, är väldigt duktiga på att driva sina gårdar och att allt fler är villiga att utvecklas. Det ställer också högre krav på Hansa Husdjur som måste vara med i utvecklingen.
- Många gotlänningar satsar idag pengar på att förbättra situationen för sina djur. En stor anledning är att mjölkpriset länge varit lågt vilket gör att bönderna också måste producera stora mängder mjölk per ko. Små förändringar kan öka produktionen kraftigt, säger Margareta.
Vill utvecklas
Jämfört med andra delar av landet ligger Gotland högt i mängd producerad mjölk per ko. Det är bara Halland som är bättre i Sverige. Dock har ön ett annat problem; lantbrukarnas återväxt. Idag ligger medelåldern bland de gotländska lantbrukarna på 60 år och det lär krävas flera generationsskiften framöver för att gårdarna ska leva kvar. Det kan dock i sin tur föra med sig positiva effekter.
- Yngre lantbrukare verkar vara mer benägna att förändra sin verksamhet vilket ofta får positiva effekter för produktionen. De ser det mer som ett företag och vill ha stabil lön och möjlighet att vara lediga precis som alla andra, säger Margareta Båtelsson.
För Hansa Husdjur innebär utvecklingen inom lantbruket också förändringar för deras verksamhet. Allt fler bönder har själva börjat utföra många av de tjänster som Hansa Husdjur erbjuder. Bland annat är det allt fler som inseminerar sina kor på egen hand vilket innebär färre arbetsuppgifter för Hansas husdjurstekniker.
Men sen finns det saker som lantbrukarna inte kan göra, som att bränna bort kornas horn. Samtidigt ökar också antalet som vill ha rådgivning om allt från foder till djurhantering.
- Det är så fantastiskt att vi idag kan få sitta ner och prata om kokonfort, säger Margareta Båtelsson.
Hansa Husdjur arbetar med nöt- och svinsemin, kokontroll, rådgivning och avbytarservice. Rådgivningen handlar om frågor inom utfordring, avel, djurhälsa och mjölkkvalitet. Företaget är verksamma inom Kalmar län samt på Gotland.
En husdjurstekniker på Hansa husdjur gör mellan åtta och tolv gårdsbesök per dag. På senare tid har besöken blivit färre men längre i och med att gårdarnas besättningar ökar samtidigt som avstånden mellan gårdarna blir längre.
En husdjurstekniker kan själv göra mellan 1500 och 2000 inseminationer på ett år
En husdjurstekniker på Hansa husdjur gör mellan åtta och tolv gårdsbesök per dag. På senare tid har besöken blivit färre men längre i och med att gårdarnas besättningar ökar samtidigt som avstånden mellan gårdarna blir längre.
En husdjurstekniker kan själv göra mellan 1500 och 2000 inseminationer på ett år
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!