Häpnade över vikariesituationen

Socialförsäkringsminister Ingela Thalén är på Gotland. På måndagens förmiddag besökte hon det nybyggda äldreboendet på Fältgatan i Visby och på eftermiddagen träffade hon långtidssjukskrivnas förening. Temat för dagen var hälsan i arbetet.
GA var med vid besöket på Fältgatan där Thalén inte bara träffade boende utan också drack kaffe tillsammans med personalen.

Gotland2002-04-23 04:00
Direkt efter att hennes plan hade landat i Visby åkte Ingela Thalén till Fältgatan 79 i Visby, det nybyggda äldreboendet på gamla A7-området i Visby. Personal och boende från Tallbacken i Follingbo flyttade in här under förra året. Utanför byggnaden hälsade Ingela Thalén på områdeschefen Karina Andersson och Mats Sundin, personalkonsulent vid Gotlands vård och omsorg (GVO).
Därefter följde en rundvandring på de olika våningsplanen i byggnaden. Thalén fick titta närmare på hur lägenheterna ser ut och hon träffade bl a Ester Engström som bor på Fältgatan. Högst upp i byggnaden hade personalen dukat ett kaffebord och där satte sig Thalén för att få en pratstund med personalen.
<span class=MR>Imponerad</span>
Socialförsäkringsministern verkade imponerad av det nybygget men fick veta att de två husen på Fältgatan inte täcker alla boende på Tallbacken. Av personalen fick hon vidare veta att det var med blandade känslor man flyttade till Visby. Vissa av de som har arbetat många år på Tallbacken känner saknad.
Thalén frågade hur personalen arbetar och undrade om de funderat på att prova att arbeta enligt arbetsmodellen tre plus tre men fick till svar att det förkastats av personalen eftersom helgerna blir kluvna av den modellen. Thalén framhöll att personalen i Lindesberg hade mycket hög sjukfrånvaro men efter att man införde tre plus tre där så har sjukskrivningarna minskat till att bli närmast försumbar.
Karina Andersson påpekade att det blir för mycket att ändra arbetstiderna i samband med flyttning och allt merarbete som därtill hör.
Thalén undrade också om det finns arbetsrotation på äldreboendet för att undvika att det alltid blir samma personer som får det tyngsta arbetet. Andersson svarade att alla jobbar fast på varje våningsplan och att många av de äldre gärna vill att det ska vara samma personal de träffar varje dag.
Thalén frågade också om kompetensutveckling av personalen som arbetar med dementa. Andersson svarade att de som arbetar inom den renodlade demensverksamheten ingår i ett nätverk där man får lyssna till föreläsningar lite då och då.
Det har skett stora förändringar inom det arbetsområde som Karina Andersson ansvarar över. Hon berättade för Thalén att i början hade hon 100 medarbetare och i dag 36!
­ Det var en otrolig skillnad, utbrast Ingela Thalén.
Ingela Thalén fick också veta att det är tandläkarbrist på Gotland när hon frågade hur ofta de äldre får besöka tandläkare.
Mats Sundin påpekade att det är nya tandläkare på väg från Tyskland.
När det gällde nybygget på Fältgatan undrade Thalén om de anhöriga har haft några synpunkter på boendet.
Andersson förklarade att i början fanns det vissa som befarade att korridorerna var för smala och att rullstolar inte skulle kunna mötas i dem.
­ Hittills har vi inte haft någon rullstolskrock, sa Karina Andersson.

<span class=MR>Oro för flytten</span>
Vissa av de boende som vara vana att dela rum tidigare uttryckte oro inför att bo själva i egna lägenheter och trodde att det skulle bli ensamt.
Enligt Karina Andersson har dessa farhågor inte besannats eftersom man träffas mycket i gemensamma utrymmen i huset. Det har visat sig att de boende vistas mycket lite i sin egna lägenhet.
Thalén ställde också frågor om personalens friskvård inom äldreomsorgen. Mats Sundin berättade att en verksamhetschef hade givit sina anställda stavar att ha vid promenad.
­ Vi fick sådana där stavar i regeringskansliet. Man känner sig lite fånig när man är ute och går med dom, sa Ingela Thalén.
Samtalet fortsatte en stund och till slut frågade Thalén:
­ Om ni skulle önska något, vad skulle det vara?
­ Mer lön! fick hon till svar från samtliga närvarande.
Thalén ställde frågor och alla runt bordet svarade. När Thalén fick veta att det fanns över 1000 vikarier inom äldreomsorgen blev hon förvånad.
Karina Andersson förklarade att många ur personalen just nu genomgår en kompetensutveckling i samband med kunskapslyftet och att det var en förklaring till det stora antalet vikarier just nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om