Här anställs bara de i åldern 20-25

Region Gotland söker just nu fyra turistinformatörer till sitt bolag som driver turistbyrån.

Ansikte utåt. Alla får enligt VD Sofia Wollman söka, men i annonsen ska man vara 20 till 25 år för att få jobbet som ansikte utåt på turistbyrån.FOTO: HENRIK RADHE

Ansikte utåt. Alla får enligt VD Sofia Wollman söka, men i annonsen ska man vara 20 till 25 år för att få jobbet som ansikte utåt på turistbyrån.FOTO: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

gotland2012-02-13 04:00

Enligt annonsen ska man vara mellan 20 och 25 år för att anställas. Men ålderskravet kan bryta mot lagen.

I fredags gick ansökningstiden ut. Region Gotland söker i annonser hos arbetsförmedlingen fyra informatörer, via sitt bolag som driver turistbyrån erbjuds de arbete i nyöppnade lokaler i Donnerska huset.

Enligt annonsen ska man bland annat vara flexibel, ansvarsfull, stresstålig, utåtriktad - och mellan 20 och 25 år gammal.

- Vi är ett ansikte utåt. Men det är många som är äldre som har sökt också, säger Sofia Wollman, vd i bolaget.

Hon menar att annonsen formulerats tillsammans med arbetsförmedlingen och att ingen reagerat. Kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Åke Svensson, har inte sett turistbyråns annons i förväg.

- Den låter lite på gränsen, säger han och menar att man kan ha synpunkter på den hårda nischningen i ålder.


Tveksamt
Att utestänga stora åldersgrupper från att söka tjänster kan bryta mot lagen.

År 2009 skärptes grunderna för diskrimineringslagen, som bland annat gäller för arbetsmarknaden. Här får ingen särbehandlas på grund av ålder.


Rättsligt efterspel?
Det är inte själva annonseringen som strider mot lagen. Men om någon sökande, som inte är född under de utpekade sex åren, däremot skulle känna sig diskriminerad kan det bli ett rättsligt efterspel.

- Då blir det en handling och det är inte tillåtet inom arbetslivet, säger Sonya Aho, pressekreterare hos diskrimineringsombudsmannen DO.

I det aktuella fallet på Gotland menar hon att det låter som att man sorterar bort en stor grupp enbart på grund av deras ålder.


Uppmärksammat
Just nu driver DO ett uppmärksammat ärende i Göteborg. Där ville ett fotbollsförbund anställa två spelartränare.

En 64-årig man hade bäst kvalifikationer, men blev aldrig kallad till intervju.

Nu stäms arbetsgivaren på 200 000 kronor, pengar som efter ett domslut oavkortat kan tillfalla 64-åringen.

- Även där tyckte de att de behövde någon yngre, säger Sonya Aho på DO.

För att lagen ska ha en avskräckande effekt menar hon att ett skadestånd måste vara tillräckligt högt. En kvinna som sökt jobb som coach på en arbetsförmedling tilldömdes 60 000 kronor efter att hon särbehandlats.

- Vi vill se var lagens gränser är. Man har rätt att jobba till 67 år, då ska man inte behöva bli särbehandlad, säger Sonya Aho, som menar att en kommun borde vara ett föredöme och ha kunskap om diskrimineringslagen och allas lika rättigheter.

Nu ska man på turistbyrån gå igenom ett 70-tal ansökningar, sannolikt befinner sig de flesta mellan 20 och 25 år.

Morten Spencer är länsassessor på länsstyrelsen på Gotland.

Han kan inte erinra sig något liknande ärende.

- Kommer det in en anmälan är vi skyldiga att titta på det, säger Morten Spencer, som har det regionala tillsynsansvaret men inte känner till den aktuella rekryteringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!