De prisades under Förnyelsedagen

Efter två år i en pandemi var det inte konstigt att flera av pristagarna på regionens Förnyelsedag hade koppling till just coronapandemin.

Publikens pris gick till teamet på lasarettets covidavdelning, som snabbt ställde om och började med högflödesbehandling.

Publikens pris gick till teamet på lasarettets covidavdelning, som snabbt ställde om och började med högflödesbehandling.

Foto: Malin Stenström

Gotland2022-03-23 16:27

Förnyelsepriset är Region Gotlands eget pris som delas ut för att uppmärksamma goda förebilder.

Under onsdagen delade juryn ut servicepriset, kvalitetspriset, temapriset, förnyelsepriset och sist men inte minst publikens pris.

– Det är det allra finaste priset, då alla haft möjlighet att rösta. Vi har fått in 1 179 röster, varav 351 gick till vinnaren, konstaterade regionstyrelsens ordförande, tillika juryns ordförande, Eva Nypelius (C).

Publikens pris gick till teamet på lasarettets covidavdelning, som snabbt ställde om och började behandla patienterna genom högflöde. Behandlingsformen innebär att man blandar högt flöde av luft med syrgas, vilket visade sig vara effektivt på covidpatienter och minskade behovet av intensivvård.

– Det har varit tuffa år, så det här betyder oerhört mycket, sade enhetschefen Karin Gustafson när hon tog emot priset.

Även servicepriset hade koppling till pandemin, då det gick till vaccinationsteamet. Delar av motiveringen löd:

”Med oförutsägbara förutsättningar och hårt tryck från omgivningen har vinnarna genom ett strukturerat men oerhört flexibelt arbetssätt, skyndsamt och effektivt genomfört ett framgångsrikt arbete. Allt med fokus på att skydda medborgarna från allvarlig sjukdom.”

– Det här priset är till alla som arbetat med vaccineringen, och alla som vaccinerat sig, sade vaccinsamordnare Christine Senter.

Kvalitetspriset gick till projektet "Bokstart Gotland", som ska främja små barns språkutveckling. Juryns motivering löd delvis:

”Genom att involvera föräldrar, sänka tröskeln till läsupplevelser, språket och litteraturen samt att öka förståelsen för läsningens betydelse, har arbetet lett till mer interaktiv läsning samt ökad anknytning.”

Temapriset gick till "Digitala Almedalsveckan 2021". Juryns motivering löd delvis:

Almedalsveckan har ställt om men bibehållit ett stort arrangörs- och besökarantal samt sin vision om den demokratiska mötesplatsen för alla.”

Självaste förnyelsepriset tilldelades "CookAlong", som är en digital gruppaktivitet för diabetespatienter. Delar av juryns motivering löd:

”Att leva med diabetes som barn och ungdom ställer höga krav på disciplin och rutiner. Att då, i en avslappnad miljö och med en lekfull ansats, få träna och få stöd av vuxna och andra förebilder, både i digital och fysisk form gör att ungdomarna får förutsättningar att leva ett mer normalt liv.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!