Här är årets gotländska hus

"Årets gotländska hus" ligger i Hamra.Det är en påkostad tvåplansbyggnad med kalkputsad fasad omgärdad av en stenvast.-Vi bestämde oss för att inte snåla, berättar ägaren Olle Widell, Lidingö.

VINNANDE STIL. Så här ser det ut, ”Årets gotländska hus 2007”. Det ligger vid Stora Sindarve i Hamra och har enligt juryns motivering en stram och lågmäld arkitektur, som bör prägla ett nybyggt hus i gotländsk stil.                                                                        Foto: Annalena Mosséen

VINNANDE STIL. Så här ser det ut, ”Årets gotländska hus 2007”. Det ligger vid Stora Sindarve i Hamra och har enligt juryns motivering en stram och lågmäld arkitektur, som bör prägla ett nybyggt hus i gotländsk stil. Foto: Annalena Mosséen

Foto:

Gotland2007-10-25 04:00
Utmärkelsen delas ut av Gotlands hembygdsförbund till någon som tagit till vara på gotländsk byggtradition när det gäller färg, form, funktion och material.
-Det går inte bara att bygga som andra gjort. Det ska finnas ett mått av nytänkande också, berättar Björn Håkansson, sammankallande i juryn.
Utmärkelsen har delats ut sedan 2001 och syftar till att peka ut goda föredömen på ön.
Huset ägs av Olle Widell och Marie Ultwedt-Widell. Det utgår från en ritning framtagen av en gotländsk arkitekt och är byggt av gotländska hantverkare. Till julen 2006 stod det klart.
-Tidigare hade vi ett kalkstenshus i Sanda som vi renoverat, men vi ville komma lite närmare naturen, berättar Olle Widell.

Hemligt pris
De letade efter ett nytt hus på Sudret men fann inget i passande skick eller prisläge.
Då hittade de tomten i Hamra.
Målet var att bygga ett nytt hus i gotländsk stil som passade in i omgivningarna.
Med begagnat taktegel och en byggteknik som gör fasaden något ojämn ger byggnaden intrycket av att vara äldre än vad den egentligen är.
-Många säger att det ser ut som att huset legat där länge, berättar Olle Widell.
Men hur mycket drömhuset kostat vill inte Olle Widell tala om.
-Vi tänker bo där mycket och bestämde oss för att inte snåla. Vi sålde vårt hus i Lidingö så där blev det någon krona över, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om