Det närmar sig jul och den som vill säkra sin plats till något av årets gotländska julbord bör vara ute i god tid. Hos en del restauranger börjar helgerna i advent redan bli fullbokade. Och det kan skilja rejält i pris.
Gjutjärn pub och restaurang i Sandviken sticker ut, och det medvetet.
– Ekonomin ser dålig ut för alla och vi sänker i stället priserna, och får räkna på det efteråt, säger Jonas Svegsjö.
Restaurangen tar 350 för julbord lördagar, och lunchtid söndagar bara 200 kronor.
– Det här är vårat marknadsföringstrick, vi gillar folk och har råd, säger han och berättar att det är förbokning som gäller.
Det övre prisskiktet toppas av Lindgården i Visby med 950 kronor.
– Det här är tredje året vi satsar på det hållbara julbordet, säger köksmästare Fredrik Torppas och berättar att det ligger hårt arbete bakom satsningen, och att det mesta som serveras är grönsaker odlade på ön och gotländskt utvalt kött som röks på ön:
– Vi gör julbordet på tre Linderödsgrisar och tar vara på allt, säger han.
Flera restauranger finns i mellanskiktet, med Toftagården på 745 kronor och Frimis på 756 kronor.
I de lägre prisklasserna finns restauranger som Matsalen, som serverar julbord för 595 kronor, och Mejeriet i Stenkyrka som tar 450 kronor för vad man kallar bordsbuffé.
– Vi serverar vid bordet för att jobba svinnsmart och hålla nere priset. Man slänger annars ofantligt mycket mat när man jobbar med julbord och det tycker jag är synd och oekonomiskt, säger Pia Horvath på Mejeriet.
Att många tar sig utanför Visby för att äta julbord märks också hos Strandakar i När.
– Det ser ut som att det blir fullt, där helgen kring andra advent är populärast. För oss som har öppet året runt är julborden jätteviktiga och nu får vi fullbokade helger i december, säger Charlotte Criwall.
Där kostar julbordet 695 kronor, och man kan välja att betala till för att bo kvar.
– Många sover över, och äter en frukostbuffé och tar en promenad vid havet dagen därpå, säger hon.
För den som hellre vill åka norrut serverar Stora Gåsemora på Fårö julbord för 725 kronor, då är den varma maten i år serverad på tallrik och resten finns på en buffé.
Hösten har för många gotlänningar varit ekonomiskt tuff och kännbar, men krögarna tycks ändå satsa som vanligt.
– De som är nya med julbord tänker kanske att det är en vinstaffär – men det är det inte. Det är jättemycket mat, och jättemycket personal. Däremot tycker vi att det är ett trevligt sätt att umgås med våra gäster, säger Lena Påhlsson på Suderbys herrgård och berättar att stammisarna redan har börjat boka.
Där kostar ett julbord 695 kronor, eller 645, beroende på om det är dag eller kvällstid. I år marknadsför man sig med att det är sista chansen. Herrgården har sedan 1988 dukat upp till jul, men såldes nyligen till Försvarsmakten.
– Vi kommer att fortsätta med julbord, men då på Tofta strandpensionat dit vi flyttar all verksamhet, säger Marie Modin.
När priserna varierar stort uppmanar hon gästerna att kolla i förväg vad som ingår. En buffé kan lika gärna bestå av två som av nio olika sorters sillar, menar hon.
– Kolla vad du får för pengarna, säger Marie Modin.
För den som inte vill betala för ett helt julbord finns alternativ. Billigast blir inte oväntat att hämta en jultallrik, för att äta hemma med egna tända ljus och pynt.
Samtliga uppgifter är hämtade från krogarnas egen marknadsföring.