Texten publicerades första gången 6 november.
Smittskyddsläkaren Maria Amér har begärt en dialog med Folkhälsomyndigheten om vilka allmänna råd som ska gälla på Gotland om smittspridningen fortsätter att öka. Beslut tas även i samråd med lokala aktörer och Länsstyrelsen på Gotland.
– Det är inget datum satt för när beslut ska tas. De första kontakterna är tagna och det handlar om hur utvecklingen blir kring smittspridningen framöver. Vi är i ett helt annat läge än vad vi var i måndags, säger Maria Amér på fredagen.
För varje region införs det särskilda råd för att minska smittspridningen. Hon säger att det i Uppsala införts begränsningar i kollektivtrafiken – något som inte gjorts i Stockholm och Göteborg.
– Vi har en dialog med Folkhälsomyndigheten, regionala aktörer och länsstyrelsen om vilka råd som har bäst effekt i regionen, säger Maria Amér.
Vad säger du om smittspridningsläget för Gotlands del?
– Det är ett oroande läge och allvarligare situation än vad det hittills har varit för Gotlands del, säger Maria Amér.
Många pratar om att det nu kommer en andra våg i Sverige och stora delar av Europa – men Gotland hade ingen högre smittspridning under våren. Kan vi säga att Gotland har drabbats av en andra våg?
– Det är lite svårdefinierat. Det kanske är lättare att säga första och andra våg om vi tittar på tidigare pandemier. Vi kan nog först säga något om det när pandemin är över, säger Maria Amér.
Är det något mer du vill säga om smittspridningen?
– Det viktiga är att vi ser att viruset i sig är kopplat till att vi har haft fler fysiska kontakter än tidigare och det är där vi behöver backa tillbaka. Det är med avstånd och rena händer som vi bryter smittkedjor och minskar smittspridningen, säger hon.
Folkhälsomyndigheten har tagit fram sju allmänna råd som kan bli aktuella vid lokala utbrott av covid-19. Det är sedan upp till smittskyddsläkaren, Folkhälsomyndigheten och länsstyrelsen vilka råd som ska gälla vid varje region. De sju råden som man diskuterar utifrån är:
1. Undvik att resa med kollektivtrafiken eller andra allmänna färdmedel, t.ex. buss och tunnelbana.
2. Avstå från att göra onödiga resor, såväl inom som utanför regionen eller regiondelen.
3. Avstå från att besöka personer i riskgrupper och personer som bor i särskilda boendeformer för äldre.
4. Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, t.ex. butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Undantag är nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
5. Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Träningar för barn och ungdomar i grundskolan omfattas dock inte.
6. Avstå från att besöka serveringsställen som barer, restauranger och caféer.
7. Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor tillsammans med.