Här är de nya hårdare restriktionerna

Regeringen sänker antalet personer som får samlas på restaurang till max fyra personer och förbjuder alkoholförsäljning från klockan 20 från den 24 december. Munskydd ska bäras i kollektivtrafiken. Det meddelar statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Foto: Jessica Gow/TT

Gotland2020-12-18 16:39

– Maxantal införs på butiker, köpcentrum och gym. Om inte det får planerad effekt kommer regeringen också planera för att stänga ner de verksamheterna, säger Stefan Löfven (S).

Utbildningsminister Anna Ekström meddelar också att gymnasieskolorna ska fortsätta med distansundervisning till den 24 januari.

– Detta är inte ett förlängt jullov, säger hon.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att smittspridningen fortsätter på hög nivå.

– Det är särskilt viktigt att hålla ned smittspridningen under helgerna. Det finns några orosmoln. Det är till exempel för många som vistas på handelsplatser och köpcentra, säger han.

Han uppmanar handlarna att inte genomföra rea eller att locka med låga priser under mellandagarna och att upprätta kösystem utanför butikerna.

Carlson riktar också en stark uppmaning till arbetsgivarna att personer som inte måste vara på arbetsplatserna ska arbeta hemifrån.

Folkhälsomyndigheten uppdaterar de nationella riktlinjerna om munskydd i vissa trånga miljöer från och med den 7 januari, meddelar Carlson.

– Munskydd kan enligt myndighetens och WHO:s uppfattning komma i fråga i miljöer där trängsel inte kan undvikas. Munskydd ska aldrig ses som en ersättning för eller ett alternativ till att hålla avstånd, säger han.

I de flesta fall går det att undvika trängsel, men det har visat sig svårt i kollektivtrafiken under rusningstid, enligt Johan Carlson. Därför ska riktlinjerna nu uppdateras med rekommendation att använda munskydd.

De nya riktlinjerna ska specificera bland annat vilka munskydd som bör användas och vid vilka tider de ska användas.

Munskydd ska aldrig ses som ersättning eller alternativ till att hålla avstånd.

All verksamhet som bedrivs av staten, kommuner och regioner som inte är nödvändiga bör stängas ner omedelbart och fram till och med den 24 januari 2021. Det gäller bland annat badhus, idrottshallar och museer.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!