Bara varannan gotlänning med rösträtt röstade i EU-valet 2019. Det bristande engagemanget märktes även när Helagotland frågade 25 gotlänningar på stan om de tänker rösta. Elva av dem var antingen osäkra eller tänkte låta bli.
Den inställningen hoppas de lokala politikerna kunna ändra på fram till valet den 9 juni.
– Besluten i Bryssel påverkar oss mycket mer än vi tror. Det handlar om att upprätthålla demokratin och demokrati kräver att folk går och röstar, säger Sara Lidqvist (KD).
Centerpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet målar till och med upp det som ett ödesval.
– Det är så himla mycket som står på spel. Det handlar om Europas sammanhållning mot Ryssland. Och att skydda de demokratiska principer som EU är byggt på, säger Filip Reinhag (S).
Helagotland har gjort en rundringning till alla åtta gotländska politiker som står med på EU-valsedlarna och som är med i partier som finns representerade i regionfullmäktige. Även om anledningarna till det går isär, så är alla överens om att EU har stor påverkan på Gotland.
Även Lars Engelbrektsson, från det annars EU-kritiska Sverigedemokraterna, manar gotlänningarna att gå till vallokalerna och ger en ovanligt EU-vänlig kommentar:
"Låt oss inte underskatta vår roll i EU-valet. Genom att rösta tar vi steg mot ett mer inkluderande och progressivt Europa, för Gotland och kommande generationer", skriver han i ett mejl.
Men vilken EU-fråga är egentligen viktigast ur ett gotländskt perspektiv? Jord- och skogsbruk nämndes flest gånger i vår rundringning, då vi bad politikerna lista sina topp tre (se hela listan i faktarutan nedan). M, SD, KD, C och MP hade alla med frågan – men på olika sätt.
Moderaternas Jesper Skalberg Karlsson poängterar vikten av att minska byråkratin.
– Det inkluderar både skogen och vår jordbrukssektor. Det är viktigt för den lokala ekonomin och livsmedelsförsörjningen i hela Sverige, säger Jesper Skalberg Karlsson (M).
Maya Arfvidson (MP) fokuserar hellre på lantbrukarnas roll i klimatomställningen.
– Jordbruket får mycket subventioner och just nu går väldigt mycket av det till kött- och mjölkindustrin. Men odlar du proteinrika grönsaker, som linser, så får inte alls samma uppbackning.
Klimatet är den andra populäraste EU-frågan i rundringningen, medan säkerhetspolitiken och att hålla en enad front mot Ryssland kvalar in på en tredje plats. -------------