Enligt färska siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) växer restaurangbranschen under april månad men allra bäst går det för landets caféer. Jämfört med förra året så ökade försäljningen jämfört med samma månad förra året med 13 procent.
Caféägare på Gotland håller bara delvis med om fikaboomen.
- Vi upplever en boom men den vill jag inte förklara med några yttre omständigheter, säger Henrik Wiklund som driver café Amalia tillsammans med sambon Amalia Muttoni i Visby innerstad.
Han vill snarare tillskriva tillströmningen av kunder som ett resultat av hårt arbete från de båda ägarnas sida.
- Jag vill tro att det beror på att vi byggt och så men jag har ingen aning hur det är på andra håll, jag hinner själv aldrig gå på café, säger Henrik Wiklund.
På Roma café och kvarterkrog är upplevelsen något annorlunda.
- Jag tycker att själva cafédeln går hyfsat. Det är jämnt men lite upp och ner, säger Ahmed Kamil, vid Roma Café och kvarterkrog.
Han berättar att vädret är en viktig faktor när det gäller cafébesök. Under vår och höst ökar antalet besökare vid fint väder, under sommaren är det precis tvärtom. Den största ökningen upplever Romaföretaget gäller beställningsvaror som tårtor och smörgåstårtor.
På café Humle och Dumle i Slite tycker en av delägarna, Oscar Larsson, att det framför allt är sommaren och dem som är semesterlediga som gillar att fika.
- Ja, sommar är bra men vinter är det sådär med. Det är dem som är lediga och på semester som vill fika.