Här är folk som är sugna på att sota
Att intresset för att bli sotare skulle vara så stort, kom som en överraskning för arrangörerna.Informationsmötet i Visby i går gick ut på att beskriva skorstensfejarjobbet som ett framtidsyrke.
I går samlades i Visby ett 50-tal intresserade, mest ungdomar, som sett en tidningsannons om dessa jobb. Där försökte räddningstjänsten, räddningsverket, Skorstensfejarmästarnas riksförbund och Brandförebyggarna peppa dem att gå utbildning.
- Deras tjänster kommer att behövas i framtiden, inte minst här på Gotland, sade Åke Karlsson, skorstensfejaringenjör. Vi kan anställa 3-5 tekniker direkt.
Den som vill bli sotare kan i dag gå en 20 veckors utbildning. Den som vill vidareutbilda sig till tekniker gör en praktiktid på tre år och fortsätter sedan med ännu en 20 veckors utbildning. Den sistnämnda utbildningen är alldeles ny och det är den som informationsmötet vill göra känd.
En av de nyfikna var Dick Olsson från Stånga. Han jobbade tidigare på mejeriet där och är nu arbetslös.
- Jag är öppen för allt och jag blev lite nyfiken. Nu ska jag läsa broschyrerna innan jag bestämmer mig.
Johan Montan från Visby kan också tänka sig bli sotare.
- Det vi hörde lät trevligt och någon höjdskräck har jag inte.
Annika Söderström från Kappelshamn blev också intresserad.
- Jag vill ha ett praktiskt, rörligt jobb och det här lät ju bra. Måste hem och fundera och prata med familjen, jag har ju barn och djur.
Om Annika söker till utbildningen måste hon tillbringa en termin i Stockholm till att börja med. Då får hon behörighet att sota skorstenar. Med påbyggnadsutbildningen blir hon tekniker som ska sköta brandskyddskontroller. Det är sådana det är brist på i landet.
Om intresset i Visby sade Ulf Lindén, vd för Sveriges skorstensfejaremästares riksförbund:
- Helt otroligt!
Begreppet sotare används inte officiellt, det heter skorstensfejare. Teknikerna kallas egentligen för skorstensfejartekniker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!