Det är inte länge sedan Rederi AB Gotland införde de fartyg som kan drivas på flytande naturgas (LNG) eller biogas.
Men redan nu tar man nästa steg in i framtiden och mot en fossilfri färjetrafik.
– LNG var ett steg, men det var aldrig slutmålet, förklarar vd:n Håkan Johansson.
Under torsdagen offentliggjordes projektet Gotland Horizon – och skisserna på framtidens Gotlandsfärja.
Den ska drivas med vätgas och kommer därför bara släppa ut vatten, är det tänkt. Nyckeln till detta är teknikutveckling på området turbiner.
– Historiskt sett har gasturbiner inte varit tillräckligt energieffektiva. Nu har det utvecklats en kombination med ångturbiner, som ger bättre verkningsgrad. Då kan vi också behålla en effektiv och bra färjetrafik, säger Håkan Johansson.
Samtidigt är det inte säkert att fartyget kommer gå enbart på just vätgas.
– Tills vi får fram en tillräcklig produktion av detta kommer den kunna drivas på LNG, biogas och andra typer av bränslen.
I övrigt då, hur blir denna färja? Tanken är 1900 passagerarplatser, 600 personbilar (eller 100 lastbilar) – och en maxhastighet på 28 knop.
Den miljövänliga profilen gäller inte bara vad som finns i tanken.
– Vi vill till exempel använda återvunnet material i inredningen och helst bygga med fossilfritt stål.
Någon uppskattad totalkostnad finns inte i nuläget – men Håkan Johansson tror inte det behöver bli "vansinnigt mycket dyrare" än de senaste fartygsbeställningarna. I så fall handlar det om omkring 1,5 miljarder.
Tidsplanen är desto mer tydlig. Målet är att lägga en beställning under 2025, med driftsättning senast 2030.
– Vi ser det som fullt möjligt.
GT har tidigare skrivit om rederiets nya dotterbolag Gotland Tech Development – och att man där skulle se på möjligheterna med vätgas.
Den senaste nyheten därifrån var dock arbetet med att göra LNG-färjorna till gas-el-hybrider. Men även dessa båtar kan bli vätgasdrivna i stället, visar det sig nu.
– Det är inte uteslutet att vi kan konvertera även befintliga fartyg.
Att driva färjor helt på elektricitet verkar inte längre vara ett aktuellt alternativ.
– Batterier fungerar bra på andra typer av färjelinjer, med andra överfartstider och mer tid att ladda i hamn, men inte här, säger Håkan Johansson.
Nyheten från Rederi AB Gotland kommer inte långt efter en omdiskuterad rapport från Trafikverket, som ska ligga till grund för kommande färjeupphandling. Kritiker menar att dokumentet banar väg för en försämrad Gotlandstrafik, bland annat gällande överfartstider, med hänvisning till klimatmålen.
Enligt Håkan Johansson finns det ingen koppling mellan de nya fartygsplanerna och Trafikverkets synpunkter:
– Arbetet med vätgasdrift har pågått länge. Vår bedömning är att miljö kommer ha större del i nästa upphandling, men vi satsar mer långsiktigt än så. Däremot visar vi gärna att det inte finns något motsatsförhållande mellan Gotlandstrafiken och klimatmålen.
Med detta sagt lär projektet Gotland Horizon kunna bli ett slagträ, när kommande upphandling närmar sig.
Så här säger Eva Nypelius (C), ordförande i både regionstyrelsen och Gotlands trafikråd, om torsdagens nyhet:
– Det här är mycket spännande och intressant teknikutveckling. Precis den innovation som behövs inom fartygssektorn för en framtida hållbar trafik. Helt i linje med det vi sagt i de gotländska ståndpunkterna om snabb och hållbar färjetrafik.