Här är hemtjänstens särskilda covid-team

Hemtjänsten har inrättat ett särskilt covid-team. Blir fler än tre gotländska brukare sjuka i covid-19 så kommer gruppen att skickas ut.

Stående: Josefine Johansson. Sittande från vänster: Jane Sandberg, Ida Pettersson, Therese Bendelin och Mohammed El Bakali.

Stående: Josefine Johansson. Sittande från vänster: Jane Sandberg, Ida Pettersson, Therese Bendelin och Mohammed El Bakali.

Foto: Linus Ehn

Gotland2020-06-01 06:20

Hemtjänstens covid-team består av tolv undersköterskor från olika delar av Gotland. Skulle tre eller fler brukare bekräftas vara smittade av det nya coronaviruset så kommer de att kallas in. Syftet är att begränsa antalet medarbetare som kommer i kontakt med dem som är sjuka.

– Från första frågan och första mejlet så svarade jag ja och tvekade inte alls, säger Mohammed El Bakali. 

Han är en av de undersköterskor som ingår i gruppen. Kollegan Ida Pettersson var också snabb att svara ja när frågan gick ut. 

– Jag har alltid velat hjälpa till, det är det som driver mig och jag är inte rädd för det här viruset, säger Ida Pettersson. 

Teamet har fått utbildning av särskilda hygiensköterskor, utrustningen ska skydda mot att smittas av det nya coronaviruset. Att en begränsad skara valts ut för att sköta omsorgen av covid-19-sjuka handlar om smittstrategi. 

– På det sättet begränsar vi antalet medarbetare som kommer i kontakt med dem som är sjuka. Vi kan då lättare isolera smittan och samtidigt ge en bra omvårdnad, säger Jane Sandberg, tillförordnad avdelningschef för hemtjänsten.

Bakgrunden till bildandet av teamet är Folkhälsomyndighetens mål om att skydda de äldre. Idén om att inrätta en särskild grupp för att åka hem till covid-sjuka kom från en av medarbetarna, Christer Häggren, som lämnade förslaget till sitt skyddsombud. De som ingår i gruppen har fått anmäla sig frivilligt.

– Jag är inte rädd för det här viruset, så länge man skyddar sig på rätt sätt, säger Mohammed El Bakali. 

Skyddsrock i plast, munskydd, visir, handskar och en blå plastmössa att sätta över håret. Hela utrustningen visas upp, men alla delar måste inte bäras vid hembesök hos sjuka.

– Jag känner mig säkrare i skyddskläder på jobbet än när jag är i affären och handlar, säger Ida Pettersson. 

Pandemin har kommit att prägla arbetet inom hemtjänsten under våren, men det faktum att Gotland haft få fall av covid-19 har gett tid till förberedelser. 

– Därför har vi hunnit förbereda oss så bra som vi gjort inom hemtjänsten. Vi har dagliga uppföljningsmöten, vi har haft utbildning så verksamhetsutvecklarna har verkligen haft chansen att rigga det här på ett väldigt bra sätt, säger Jane Sandberg. 

Enligt den tillförordnade avdelningschefen finns ingen brist på munskydd eller andra delar av personalens skyddsutrustning. Inga nya fall av covid-19 konstaterades på torsdagen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!