Här är öns populäraste kyrkor att gifta sig i

Vissa kyrkor på Gotland är mer populära än andra när det vankas giftermål.

Gnisvärds kapell är en av de populäraste byggnaderna att gifta sig i på Gotland. Bilden visar ett bröllop 2010.

Gnisvärds kapell är en av de populäraste byggnaderna att gifta sig i på Gotland. Bilden visar ett bröllop 2010.

Foto: Tobias Wallström/arkiv

Gotland2020-07-22 09:30

Vid sidan av de 92 medeltida kyrkorna finns också en rad kapell, några modernare kyrkor och ett antal kyrkoruiner på Gotland. När det kommer till bröllop är absolut några av dessa mer poppis än andra att gifta sig i, konstaterar Visby stift. Varje år sammanställer de tio pastoraten statistik över hur många bröllop som sker i kyrkorna.

Linda May Dahlström, stiftskommunikatör i Visby, har bra koll på läget.

– Å ena sidan finns det en grupp av par som vill gifta sig i den kyrka där de bor eller har växt upp. Är man från Bro vill man gifta sig i Bro kyrka till exempel, det är en tydlig grundbult.

För den som inte är lika bunden till sin socken på Gotland, eller som kommer från fastlandet, är det ofta mer populärt att välja en kyrka med havsnära läge, menar Linda May Dahlström.

– För gästande brudpar som vill gifta sig på ön är det vanligare att man väljer kyrkor nära havet. Gnisvärds kapell är väldigt populärt. Liksom Fröjel kyrka, Fårö kyrka, Ardre och Östergarn, säger hon.

Det är även vanligt att man väljer kyrka utifrån att man vill ha nära till en efterföljande bröllopsfest.

– Västerhejde kyrka är till exempel populär därför att den har nära till lokaler och ställen där man kan arrangera sin fest efteråt. Lite samma sak är det med Väskinde kyrka och Tofta.

Har bröllopet många gäster är Eskelhem kyrka också populär på grund av sin storlek, menar Linda May Dahlström.

– Även domkyrkan är populär såklart om man har många gäster.

Finns det någon kyrka som aldrig får vara med om något bröllop?

– Det är ju tråkigt för de stackars kyrkor som aldrig får vara med. De som förekommer här är i huvudsak våra nyare kyrkor. Till exempel Slite kyrka eller Terra Nova-kyrkan och Vibble kapell. Där gifter sig inte jättemånga tyvärr, säger Linda May Dahlström.

Många kyrkolokaler tillhör inte stiftet men Svenska kyrkan får ändå arrangera bröllop där.

– Några exempel på det är Koviks kapell som är väldigt populärt. Sedan har vi också alla kyrkoruiner innanför ringmuren där många gifter sig. De tre ödekyrkorna Elinghem, Gunnfjaun och Bara är också populära för bröllop.

Vilken specifik kyrka som har flest bröllop är svårt att se över hela stiftet. Men under 2019 skedde totalt 93 vigslar i Svenska kyrkans regi på Gotland. Av dem hade Visby domkyrkoförsamling flest (31) följt av Väskinde församling med 8 vigslar och Stenkumla församling med 7 vigslar.

Kastalen och kyrkan i Fröjel har egenskapen att de är mycket havsnära. Detta spelar stor roll när besökande väljer vigselkyrka.
Kastalen och kyrkan i Fröjel har egenskapen att de är mycket havsnära. Detta spelar stor roll när besökande väljer vigselkyrka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!