Nya bussavtalet
Efter en mycket omtalad upphandling med flera rättsliga turer stod det i december helt klart att Gotlandsbuss slutade som förlorare och Bergkvarabuss som vinnare av öns skol- och kollektivtrafik. Den 14 juni tog det Kalmarbaserade företaget över trafiken på Gotland och man kan säga att de startade i uppförsbacke med upprepade tekniska problem.
Gotlands Tidningar har begärt ut synpunkterna på busstrafiken som inkommit till Region Gotland sedan Bergkvarabuss tog över driften. Av drygt 40 synpunkter handlar flera av dem om försenade bussar. "Jag har åkt buss i 10 år, cirka 4 dagar i veckan och aldrig blivit försenad till jobbet. Nu är detta 5:e gången sen den 14:e juni pga bussar som havererat eller försenade bussar", skrev en person tio dagar efter Bergkvarabuss premiärtur.
Vad det kan bero på vet inte Jyrki Vainio, som är enhetschef för kollektivtrafiken på Gotland.
– Det är en 10 000-kronorsfråga. 90 procent av chaufförerna är samma som körde för Gotlandsbuss. Men när de körde för dem hade varje åkare sina linjer. Nu finns bara ett bolag vilket gör att de inte använder resurserna på samma sätt, så det kan ju vara så att vi har stadsbusschaufförer som nu kör på landsbygden.
En annan faktor som lett till försenade bussar är att Bergkvarabuss drabbats av en del haverier under sin uppstart på ön. Bland annat har resenärer rapporterat om bussar som läckt olja och som fått problem med bromsarna.
– Bussar är mekaniska saker, och då kan sådant här hända, det är inga konstigheter, sa Bergkvarabuss depåchef, Henric Hedenqvist, i en tidigare intervju.
Andra klagomål handlar om att bussarna är för tidiga. "Skulle ta bussen från Ljugarn kl 7:30 till färjan. Den avgick 7:20. Lyckligtvis kunde vi köra ifatt den. Bussen var framme i Visby 8:10. Skulle vara framme 8:45", skriver en person till regionen.
– En buss ska inte vara tidig. Det har jag tagit upp med trafikledningen, säger Jyrki Vainio.
Synpunkterna har även handlat om stoppknappar som inte fungerat och monitorer, som ska visa nästa hållplats, som varit avstängda.
"Stoppknapparna fungerade inte, var trasig sa chauffören. Det gjorde att det blev hastiga inbromsningar, folk som skulle av fick gå av en bra bit från sin hållplats och mitt i vägen", skriver en resenär.
– Vi hade några dagar med inkörningsproblem då regionens system inte ville kommunicera med bussen, det ska vara åtgärdat, säger Henric Hedenqvist.
Det har även inkommit synpunkter på de nya stadsbussarna, som enligt passagerare ska vara högre än de Gotlandsbuss körde med. "Den gröna är inte handikappvänlig. Det är svårt att kliva på och ännu värre när man ska av", skriver en person.
– Det stämmer inte, alla bussar har nigning och kan sänkas för lättare på- och avstigning, säger Henric Hedenqvist.
Andra klagomål handlar om hög bullernivå, dåligt wifi, hårda säten, korta bälten, missade avfarter och bussar som aldrig dykt upp.
Om du ska summera, hur tycker du att kollektivtrafiken har funkat hittills, sedan Bergkvarabuss tog över?
– Med tanke på vi bytte operatör mitt under en pandemi, och har en mer omfattande sommartidtabell än tidigare, har vi klarat oss bra. Självklart har det varit några saker som inte fungerat till hundra procent från första stund, men det mesta har kunnat åtgärdas snabbt, säger Jyrki Vainio.