Här är producenterna som belönades på Grisuppfödarnas stämma

Bengt Siggelin omvaldes som ordförande för Gotländska Grisuppfödare vid föreningens stämma på tisdagen. Siggelin sa inledningsvis att optimismen bland öns grisuppfödare är stor och ett tecken på detta är att det byggs nya stallar som aldrig förr.
Uppfödarna Mats Bondesson och Leif Johansson fick ta emot priser vid stämman.
Deltagarna gjorde också ett studiebesök vid Klinteby gård.
Föredragshållare vid stämman var Anders Kjellerby, ordförande för Sveriges Grisproducenter.

Gotland2002-02-20 04:00
Föreningen Gotländska Grisuppfödare hade sin stämma i Klinte församlingshem på tisdagen. Föreningen har 65 medlemmar och under tre år har Bengt Siggelin, Havdhem, varit föreningens ordförande.
Siggelin sa att det finns optimism bland öns uppfödare och den optimismen behövs om uppfödarna ska nå det mål som Swedish Meats har satt upp­att komma över 100000 grisar till slakt.
­ Vi hyser hopp om att nå detta mål i år, sa Bengt Siggelin.
Under 2001 slaktades cirka 85300 grisar vid slakteriet i Visby. Det långsiktiga målet vid slakteriet är att slakta 125000 grisar per år inom fem år.
Under stämman sa en av medlemmarna att Gotländska Grisuppfödare borde göra ett uttalande till Arla mot en nedläggning av Stånga mejeri. Svinuppfödarnas intresse i Stångamejeriet är att de därifrån får vassle, som används i svinfoder.
Ordförande Siggelin sa först att vasslen inte var något argument för att behålla mejeriet men medlemmarna tyckte att föreningen bör markera och beslut fattades om att ett uttalande ska sättas ihop.
<span class=MR>Gotlands lantmäns HP</span>
Gotlands lantmäns hederspris 2001 för föredömlig slaktsvinsproduktion tilldelades Mats och Marie Bondesson, Dune Dalhem.
Mats Bondesson gick fram och tog emot priset. Prisutdelare var Carl af Petersens och Thomas Hedin.
Carl af Petersens berättade att Mats och Marie Bondesson kommer från Halland där de har bedrivit grisproduktion som integrerad satellit på en arrenderad fastighet. Ett arrende som de fortfarande har kvar. Drömmen om en egen gård, samt Maries hemlängtan, gjorde att de hamnade på Gotland där fastighetspriserna är lägre än på fastlandet. År 1997 köpte de Dune gård i Dalhem som är en gård med en lång tradition av specialiserad slaktsvinsproduktion. De fick börja med att renovera stallarna som var nedslitna. På gården fanns ett stall på 530 platser samt 360 platser i gamla ladugården. De investerade också i en blötutfodringsanläggning samt utökade lagringsutrymmet för spannmålen. De byggde också tork och kvarn
Förra året utökade de produktionen genom att bygga ett nytt slaktsvinsstall om 800 platser, samtidigt som de skrev mellangårdsavtal med två smågrisproducenter. Utöver det de har på gården arrenderar de också sedan några år tillbaka ett slaktsvinsstall några kilometer bort. Cirka 4000 årssvin produceras, en siffra som kommer att öka under 2002.
<span class=MR>Gotlands Kvarnars hederspris</span>
Gotlands Kvarnars hederspris för smågrisproduktion delades ut till Leif Johansson, Västringe, Etelhem.
Priset delades ut av Peter Melander, ordförande i Gotlands Kvarnförening.
Peter Melander sa att Leif Johansson bestämde sig tidigt för att bli bonde. Redan när han låg i lumpen köpte han den fastighet som han i dag har utvecklat till ett effektivt och driftigt jordbruk. År 1970 köpte han gården vid Västringe, en gård som inte lämpar sig till nötproduktion på grund av för lite myr och betesmarker. När Leif tillträdde fanns det en liten smågrisbesättning. Leif bestämde sig för att utöka grisproduktionen.
År 1974 byggde han ett slakt-svinsstall om 180 platser och blev specialiserad slaktsvinsproducent. På den tiden var 180 platser ingen liten produktion. År 1987 byggde han ett suggstall med plats för 32 suggor. I början av 1990-talet utökade han till 80 suggor och byggde då enligt västgötamodellen med storboxsystem för suggor och smågrisar. År 2001 var det åter dags för en utökning av produktionen. Leif byggde då ett nytt sinsuggstall och utökade grisningsavdelningen.
Leif Johansson har mellangårdsavtal med Mats Bondesson som får 200 grisar var fjärde vecka. Slaktsvinsstallet används i dag för att ta hand om de grisar som inte kan förmedlas.
Produktionen ligger i dag på 23-24 smågrisar/sugga och år.
<span class=MR>Studiebesök</span>
Efter årsmötesförhandlingarna blev det studiebesök hos Svante Runfeldt, Klinteby gård i Klinte. Svante berättade om sin produktion och sa att gården har två anställda i stallarna. Det har byggts mycket nytt på gården och man är ännu inte riktigt färdig med allt.
Under fjolåret var produktionen 20 smågrisar/sugga och i år kommer produktionen att stiga. På gården finns i dag 240 suggor.
<span class=MR>Pratade etik</span>
Den inbjudne föredragshållaren, Anders Kjellerby, ordförande i Sveriges Grisproducenter, talade bl a om Etikprojektet och visade skrivningar om etik som de gotländska uppfödarna verkade enade om. Här stod bl a: "Vi Sveriges bönder ska formulera en etisk grundsyn för vårt nyttjande av livsmedelsproducerande djur..."
­ Hur hjälper vi dem som inte klarar av målen, sa en av mötesdeltagarna till Kjellerby.
­ Just detta är ett jätteproblem! Det gäller att vi har en sådan omsorg om våra djur så att vi alltid ska kunna öppna dörren för medier sa Anders Kjellerby.
<span class=MR>Valen</span>
Vid stämman för Föreningen Gotländska Grisuppfödare omvaldes hela styrelsen som var på tur att avgå.
Som ordförande omvaldes Bengt Siggelin och följande sitter alltså kvar i styrelsen förutom Siggelin: Mats Engström, Vänge, Ebbe Wallin, Väte, och Johan Edberg, Sproge. Omval blev det också på revisorerna: Ulf Ekström, Lojsta, och Kjell Löfgren, Halla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om