Under 2014 anmäldes 351 viltolyckor på Gotland enligt statistik från Älgskadefondsföreningen, vilket var rekord i antal sedan rådjuren planterades in på Gotland i början av 90-talet. Slår man ut de siffrorna innebär det nästan en viltolycka per dygn.
Johan Thomsson som är ordförande för Jägargillet på Gotland menar att man ska ta det extra lugnt på vägarna under våren, och inte bara räkna med att se rådjur i gryning och skymning.
– Just nu kan vad som helst hända. Rådjuren är igång dygnet runt och kiden (kalvarna) stöts bort och blir väldigt förvirrade när de springer runt, säger han.
Dessutom håller rådjursbockarna på och hävdar sina revir just nu fram till juli, och då kan det lätt bli bråk mellan kid och bockar vilket skapar stor förvirring hos de yngre djuren.
– Som vanligt gäller det att anpassa sin hastighet på vägarna, säger Johan Thomsson.
Jägargillet räknar med att det finns cirka 10 000 rådjur på ön just nu. De finns över hela Gotland, och sägs även ha synts till på Fårö, enligt Johan Thomsson. Bäst trivs de kring de stora skogsbältena.
– Runt Gothem-Åminne-Vallstena och Fröjel-Lojsta-Buttle vet vi att det finns väldigt många till exempel. Där smäller det extra ofta på vägarna.
Rådjur dyker ofta upp snabbt på vägbanan, och Johan Thomsson menar att Jägargillet inte är några större beundrare av blommande vägkanter på ön.
– Det är ju fint med blommor, men ur olyckssynpunkt vore det bättre med vägkanter där man siktröjer och klipper ner höga buskage.
Vad gör man då om man kör på ett rådjur?
– Man ska försöka lugna ner sig, till att börja med. Det är inte bråttom, men man ska alltid anmäla till polisen när man kör på ett rådjur, säger han.
Polisen har ansvaret vid viltolyckor och tar kontakt med Jägarförbundet som sänder ut jägare för att eftersöka eller ta hand om rådjuret om det dött på platsen. Oavsett om rådjuret avlider eller springer iväg, ska man som förare markera platsen för olyckan genom att sätta upp antingen en särskild markeringsremsa för viltolycka, eller en plastpåse eller något annat väl synligt. Annars betraktas händelsen som smitning.