Så ska Gotland bli centrum för utomhusaktiviteter

Deras uppdrag är att få hit fler turister under lågsäsong och göra Gotland till den mest attraktiva platsen i norra Europa för utomhusaktiviteter. Nu sätter teamet i Gotland Out igång på riktigt.

Martin Voest, Anita Gandå och Göran Hellgren från Gotland OUT. Projektet är ett samarbete mellan RF-Sisu, Region Gotland, Tillväxtverket och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Martin Voest, Anita Gandå och Göran Hellgren från Gotland OUT. Projektet är ett samarbete mellan RF-Sisu, Region Gotland, Tillväxtverket och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Foto: Paula Zielinski

Gotland2021-09-21 09:05

Efter förra veckans nyhet om att Gotland ligger absolut sämst till i Naturvårdsverkets ranking över Sveriges bästa friluftskommuner – så kan det tyckas väl ambitiöst att sikta mot att bli bäst i Europa. Nåja, norra Europa. Men likväl är målet en del av Region Gotlands besöksnäringsstrategi. 

Teamet som ska få drömmen till verklighet är Gotland Out från RF-Sisu Gotland, bestående av tre projektledare med lång erfarenhet inom friluftsliv, projektledning, föreningsarbete och näringsliv.

– Men det är inte vi som ska komma på nya grejer att göra, eller ens anordna events. Vi ska fungera som katalysator och få föreningar och företag att göra arbetet tillsammans. Vi kan stötta med coachning och produktutvecklingsstöd, säger Göran Hellgren, en av projektledarna.

Tanken är att alla ska göra det de är bra på. För saker att göra finns det redan på Gotland. Vi har natursköna stigar för vandring, vackra cykelleder, flera ställen med turridning för att ge några exempel. Det som behövs är lite mer hållbara reseanledningar, paketerbjudanden där man knyter ihop mat, boende, aktivitet och resa.

Det funkar liksom inte att ta en fastlandsgubbe och placera honom på en vacker stig på landet och sen förvänta sig att upplevelsen ska sälja sig själv.

– Vandring är ett bra exempel på något som redan finns i dag men där vi behöver bli bättre på att nå ut. Dels måste det vara lätt att söka och hitta olika vandringsleder på Gotland, men infrastrukturen runt omkring behöver också fungera. Vi har två jättefina och ganska nya vandringsleder, Klintekusten och Östergarnsleden, men folk vet inte om att de finns, säger Martin Voest som tidigare arbetat som friluftsguide, men även inom projektledning för världscuptävlingar i skicross.

Nu inleds en intensiv möteshöst för teamet för att ragga föreningar och företag till projektet. Förutom ortspecifika möten i Fårösund, Slite, Klintehamn och Burgsvik kommer tematiska möten att hållas inom olika områden. 

Anita Gandå, idrottskonsulent på RF-Sisu har lång erfarenhet av olika idrottsprojekt:

– Vi har teman som vandring och löpning, cykelupplevelser, hästupplevelser och kustnära upplevelser. Vi vill nå ut med att vi finns och hoppas att så många som möjligt vill vara med och skapa fler hållbara reseanledningar till Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!