Här är vårdcentralerna som är lättast att nå

Det har blivit enklare att snabbt komma fram till vårdcentralerna på telefon. Bäst tillgänglighet har vårdcentralen Visborg, medan regionens vårdcentraler i Visby har haft det kämpigare.

Vårdcentralen Visborg har uppfyllt vårdgarantin till 100 procent när det gäller telefontillgänglighet varje månad förutom en det senaste året.

Vårdcentralen Visborg har uppfyllt vårdgarantin till 100 procent när det gäller telefontillgänglighet varje månad förutom en det senaste året.

Foto: Cecilia Thomsson

Gotland2020-01-27 08:03

Vårdgarantin säger att patienter ska komma i kontakt med vårdcentralerna på telefon samma dag de ringer. Vårdcentralen Visborg, som drivs i privat regi, sticker ut i statistiken. Under varje månad förutom en, det senaste året, har de levt upp till vårdgarantin till 100 procent när det gäller telefontillgängligheten.

– Vi har en väldigt bra personalgrupp. Sedan har vi ett system där det inte bara är sjuksköterskorna som svarar i telefon, utan efter vårt morgonmöte går både läkare och sjuksköterskor direkt och betar av telefonlistan. Det gör jättestor skillnad, säger Jonas Sommar, chef för vårdcentralen Visborg.

Visborg är den enda vårdcentralen på Gotland som har ett tak på hur många personer som får lista sig. De har lite drygt 7 000 listade individer, vilket gör vårdcentralen till Gotlands näst minsta efter Slite, sett till antalet patienter. Omkring 3 000 personer står i kö. Det faktum att de har ett maxtak tror Jonas Sommar bidrar till att kunna hålla en bra kvalitet.

– Jag har i flera år pläderat för att fler vårdcentraler bör ansöka om listningstak. Hade vi inte haft det hade tillgängligheten gått ner och den medicinska kvaliteten blivit sämre, säger han.

Några som har haft det periodvis kämpigare under året med telefontillgängligheten är vårdcentralerna Visby norr och Wisby söder. De har också flest antal listade patienter.

– Bristen på personal var orsaken i våras, då vi hade flera sköterskor som slutade och det är svårt att rekrytera nya, säger Therese Pettersson, chef på vårdcentralen Visby norr.

Till sommaren och hösten vände det till det bättre på Visby norr, med en telefontillgänglighet på minst 96 procent varje månad.

– I somras fick vi ett nytt telefonsystem som har gjort det enklare att hålla en bra tillgänglighet. Nu kan patienten tala in receptförfrågningar och avbokningar på en telefonsvarare, vilket avlastar sjuksköterskorna då det blir färre samtal in i telefonlinjen, säger Therese Pettersson.

Både Unicare och vårdcentralerna i Hemse och Slite har uppfyllt vårdgarantin majoriteten av året. Chefen på vårdcentralen Visborg är positiv till att siffrorna generellt har förbättrats.

– Det är glädjande att de andra vårdcentralerna har fått bättre tillgänglighet, det gör hela primärvården gott och alla tjänar på det, säger Jonas Sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!