Här avlivas 100 katter

Över hundra katter har avlivats av veterinär vid en sommarstuga på mellersta Gotland. Många var vildkatter som regelbundet kom till huset för att äta. - Det här är den största kattkolonin jag har hört talas om, säger Sune Liljeström, djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen.

<7GT_Bildrubrik>tunna</7GT_Bildrubrik>. I den här tunnan på gården brändes kattkadavren efter att veterinär avlivat djuren med spruta. "De var så många och inte                           alls tama", säger distriktsveterinären Sara Eriksdotter Engsfrid.

<7GT_Bildrubrik>tunna</7GT_Bildrubrik>. I den här tunnan på gården brändes kattkadavren efter att veterinär avlivat djuren med spruta. "De var så många och inte alls tama", säger distriktsveterinären Sara Eriksdotter Engsfrid.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2010-11-17 07:28
För några veckor sedan fick myndigheterna en anmälan om den stora ansamlingen katter som rörde sig runt sommarstugan.
Sune Liljeström åkte till platsen tillsammans med en miljöskyddsinspektör vid kommunen. De såg ett 30-tal katter, och talade med kvinnan som ibland bor i huset.
- Jag fick egentligen ingen förklaring till varför hon hade så många, men klart är att något gått överstyr, säger Liljeström.
Enligt lagen måste den som vill ha tio katter eller fler ha ett tillstånd av länsstyrelsen, men något sådant hade inte kvinnan.
Myndigheten krävde att hon skulle kontakta veterinär och få djuren avlivade.

Fångas med håv
Distriktsveterinären Sara Eriksdotter Engsfrid säger att kvinnan är djurvän men att hon själv till slut insett att det blivit för många katter kring huset.
- Det var svårt att ta hand om dem på bästa sätt och hon tog beslutet att göra något åt det.
Katterna har under en tid fångats med håv när de varit inne i huset för att äta, och sedan injicerats med avlivningsvätska. Kadavren har sedan bränts av en granne i en tunna på gården.
- Det har skötts helt enligt direktiven från länsstyrelsen, säger Sara Eriksdotter Engsfrid, som gav djuren sprutorna.
Drygt hundra katter har fångats in och avlivats, men hur många som sammanlagt haft huset som sin bas vet ingen. Det handlar dels om kvinnans egna djur, men även om vildkatter som rör sig i området.

Inte undernärda
Kvinnan bor på fastlandet och har haft hjälp av en anhörig på ön som matat djuren två gånger per dag.
Enligt distriktsveterinären var katterna inte undernärda eller drabbade av sjukdomar, vilket var något av en överraskning:
- De var i förvånansvärt bra skick. Stora fina katter som haft det bra, det var bara det att det var lite väl många på samma ställe, säger Sara Eriksdotter Engsfrid.
Normalt sprids sjukdomar lätt när det blir för många djur i samma grupp, men veterinärerna hittade inga sådana tecken.
- Det kan bero på att de kunnat komma och gå som de ville och äta på olika tider. De har haft möjlighet att gå ut och har kanske hållit sig på sina egna områden, säger Sara Eriksdotter Engsfrid.

Anmäla anonymt
Kattkolonin är den största kända på Gotland och flera GT talat med förfasas över att inte någon i omgivningen slagit larm.
- Någon borde ha sett att det kryllade av katter, säger Marie Gustavsson vid Gotlands katthem. Den största ansamlingen hon hört talas om var på en fastighet i Visbyområdet, där ett 60-tal katter togs om hand för några år sedan.
Den här gången handlar det alltså om dubbelt så många djur på ett ställe.
- Det här är ett fruktansvärt djurplågeri och jag förstår inte hur detta kunnat fortgå utan att någon reagerat. Det säger Lotta Gräsman, kontaktperson för Djurens rätt på Gotland.
- Det finns ofta folk som vill anmäla sådant här, men som inte vågar eftersom det kan komma surt efter. Men det går att anmäla anonymt till länsstyrelsens djurskyddsinspektörer, säger hon.

Förvildade
Enligt veterinären var det aldrig aktuellt att försöka hitta nya hem till katterna eftersom många var förvildade.
Händelsen kan få ett rättsligt efterspel.
- Hon har inte haft en god djurhållning, så det pekar mot att det blir en polisanmälan när ärendet är klart, säger Sune Liljeström vid länsstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om