Här avslöjades studentfusk

Fusket på landets högskolor och universitet ökar. Vid Högskolan på Gotland bestraffades fyra elever för plagiat förra året.

Utredare. Christer Waldenström jagar fuskande studenter vid Högskolan på Gotland. Han menar att de flesta sköter sig.

Utredare. Christer Waldenström jagar fuskande studenter vid Högskolan på Gotland. Han menar att de flesta sköter sig.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2007-10-17 04:00

- Vi upplever oss ändå som ganska förskonade, säger Christer Waldenström, forsknings- och utbildningshandläggare.

Fusket på landets högskolor och universitet ökade med nio procent under 2006.
Även vid Högskolan på Gotland ökade fusket.
- Den stora majoriteten av studenter fuskar inte, utan det handlar om något enstaka fall per år, säger Christer Waldenström, forsknings- och utbildningshandläggare vid Högskolan på Gotland.
Fyra studenter stängdes av för plagiering förra året, mot bara två året innan. I de flesta fall rör det sig om plagiering i samband med hemtentor, då studenten kopierar någon annans arbete och framställer som sitt eget.
- Vi upplever oss ändå som ganska förskonade från fusket. Vi har relativt nya verktyg också som hjälper oss att hitta fuskare. 5-6 år tillbaka i tiden fanns de inte, säger Christer Waldenström.

Datorprogram
Alla större arbeten körs numer genom två datorprogram som jämför studenternas texter med vad som finns på internet och i olika förlagsdatabaser. Och det krävs mer än att någon enstaka mening matchar för att det ska anses vara plagiat.
- Ofta misstänker läraren redan att personen själv inte har skrivit texten innan den körs genom programmen.
Om läraren misstänker att en student har fuskat anmäls det först till rektorn, som är ordförande i disciplinnämnden. Rektorn kan välja att varna studenten, avskriva ärendet eller skicka det vidare till skolans disciplinnämnd. I disciplinnämnden sitter förutom rektorn också en jurist, en lärarrepresentant och två studentrepresentanter.
- Den misstänkta studenten får också själv medverka vid disciplinärenden, men oftast tycker de att det är för pinsamt, säger Christer Waldenström, som utreder ärendena åt disciplinnämnden, men själv inte sitter med i densamma.
Det strängaste straffet nämnden kan dela ut är sex månaders avstängning från all undervisning. Domen meddelas även till CSN som drar in studiebidraget. På Gotland har studenter stängts av upp till sex veckor.

Förbrytarprofil
Enligt Christer Waldenström finns det ingen speciell förbrytarprofil, utan fuskarna finns i alla läger.
- Det är inte bara nybörjare, det finns studenter som blivit avstängda i samband med examensarbetet. Tidspress är nog den främsta anledningen. Studenten vet att uppgiften ska vara inne på måndag, men har i stället gjort andra saker.
I fjol upptäcktes även traditionellt fusk vid en salstenta, där små lappar skickades runt bland studenterna. Men också mer raffinerade former av tentafusk har förekommit på högskolan.
Under en salstenta i fjol lämnade en student sin plats för att gå på toaletten. Där skrev studenten ner en tentafråga på en lapp som lämnades kvar inne på toaletten. Tanken var att nästa toalettbesökare skulle besvara frågan och att studenten själv skulle ta del av svaret vid nästa toalettbesök. Men tentamensvakten som stod utanför toaletten hörde hur det prasslade där inne och genomskådade fusket. Studenten som skrev lappen bestraffades med 6 veckors avstängning.
- Den enda vi kunde binda till "brottet" var den som skrev frågan, säger Christer Waldenström.
Han tror att den effektivaste vägen till att utrota fusket är att ändra examinationsformerna.
- Salstentor går man ifrån allt mer. Att studenterna ska lära sig saker bara för att redovisa det vid ett examenstillfälle är förlegat. Det gäller att hitta att hitta modeller där fusk inte är ett alternativ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!