I förra veckan berättade Lena Björk, ansvarig för Slite marknad, för P4 Gotland att man tvingas ställa in marknaden för tredje året i rad. Men inte på grund av pandemin, utan till följd av för få bokningar. Många fastlandsknallar uppger att bränslepriserna blivit för höga och färjebiljetterna för dyra och att det varit svårt att hitta boenden på Gotland.
Också Fårösunds marknad som brukar arrangeras i slutet av juli ställer in för tredje året i rad. Ett beslut som fattades redan tidigt i början av det här året.
– Jag ställde in marknaden redan i januari. Jag var så rädd för coronan och nu har jag flera runt omkring mig som har blivit sjuka. Så jag är väldigt glad att jag faktiskt gjorde som jag gjorde, även om det förstås är väldigt tråkigt, säger Carina Björklund, ordförande i Bunge sockenförening som arrangerar marknaden.
Även om det inte blir någon marknad i Fårösund så kommer ändå en av marknadens programpunkter, simtävlingen Sundsimmet mellan Fårö och Fårösund, att genomföras efter två års paus.
– Sundsimmet blir av i år. Vi har satt ett maxantal på 100 deltagare och har redan 70 anmälningar, så det ser väldigt bra ut, berättar Erik Olsson, ordförande i Fårösunds båtklubb som arrangerar tävlingen.
Burgsviks marknad beslutade i maj att man kör sina marknadsdagar under alla lördagar i juli i år. Och nu har man redan genomfört två marknadsdagar.
– Det var en bra start. Det var lite trögt i början och vi hade lite regn. Men sen har det varit riktigt bra och trevligt, säger Laban Bergström, ordförande för marknadsgruppen i Burgsvik.
Slite marknad uppger att de haft problem med för få bokningar. Har ni upplevt liknande problem?
– Nej, på den här marknaden har vi i princip enbart lokala och närliggande försäljare så det har inte varit något problem.
I Kräklingbo blir det också marknad i år, andra lördagen i september, som traditionen bjuder.
– Vi har en del knallar som har backat, men vi har bokningar så att vi kan köra en marknad redan nu och då vet jag att det kommer att komma fler anmälningar. Så vi kör, berättar Helena Levin, marknadsgeneral.
Har ni många lokala försäljare?
– Jo, vi har faktiskt många nya gotlänningar och även yngre som har anmält sig. Det är vi jätteglada över.
Behöver ni banta ner marknaden något eller blir det som vanligt?
– Vi väntar ännu på klara besked från tivolit. Det är kostnaden för färjetransporten som avgör. Men om det inte blir något tivoli så får vi hitta på något annat så att barnen får lite stimulans också.
Sedan tidigare har det varit bestämt att Hemse stortorgdag, som brukar gå av stapeln den första onsdagen i oktober, ställs in också 2022. En nytillsatt arbetsgrupp beslutade tidigt i år att det behövs ett omtag för torgdagen och att man istället satsar på en storslagen comeback 2023.
Förrförra helgen anordnades i alla fall Hemsedagen igen efter pandemiuppehåll och arrangören beskriver dagen som en succé.
Klinte marknad återkommer efter pandemipausen och krokar i år arm med Klintetraktens framtid.
– Vi kör på och växlar väl nästan upp i och med att vi kör tillsammans. Klintetraktens framtid hade en väldigt framgångsrik höstmarknad förra året. Så det blir lite mer hantverk och frukt och grönt i ena änden och så lite mer klassisk marknad i den andra änden. Det blir roligt att prova något nytt, säger Mari Muldin Vestberg, ordförande i Klinte marknadsförening.