Här blir det "Visiting Centre" i genuin miljö

Nu smids stora planer för Bottarvegården i Vamlingbo!
Med hjälp av 1,5 miljon kronor från EU:s landsbygdsfond Leader +, ska Sudret och framför allt, Storsudrets fem socknar få fart på turismen.
I centrum för idéer, visioner och nu, själva genomförandet, står Hoburgs hembygdsförening.
Fysiskt centrum för aktiviteterna blir Bottarvegården, vars anrika historia nu ska kryddas genom att man bygger upp ett (urgutniskt ?) Visiting Centre. Ja, det kallas även besökscentrum.
Så nu ska alla som gästar Gotland inte bara ledas söderut, de ska också fås att stanna i Vamlingbo och där, fångas av Storsudrets oanade möjligheter.

Gotland2002-02-21 04:00
Det var för en vecka sedan som glädjebeskedet kom från Leader+ ­kontoret på Gotland.
Ni får pengarna!
<span class=MR>Har redan firat lite...</span>
Eller rättare, vi ska rekommendera Jordbruksverket att ni får pengarna.
­ Och då brukar det bli så. Så därför kunde vi fira lite i föreningen att vi nu äntligen kan sätta fart med det vi planerat och förberett i ett par års tid, säger en av de glada, projektledaren Ingmari Tellström.
I vår ska det hela sparkas i gång och under tre år ska pengarna förbrukas till både investeringar och upprustningar, samt till lön åt personal som ska arbeta vid Bottarvegården.
Tanken är att man ska fånga upp turisterna, ta väl hand om dem genom att sprida information, sköta turistbyrå, kunna utspisa och lotsa folk ut i natur- och kulturlandskapet.
­ Vårt Visiting centre är bara en del av projektet, fortsätter Ingmari Tellström.
­ Det bygger på att vi gör om den gamla ladugården vid vägen till en mötesplats för turisterna. Men det ska inte bara vara en turistbyrå, som ju saknas i dag för södra Gotland. Här ska också lokala företagare kunna visa och sälja sina produkter.

<span class=MR>Nästan hela året om</span>
Det mesta kommer att vara koncentrerat till sommaren, men år 2004 tänker man sig verksamhet under åtta av årets tolv månader. Lägerskolor och kurser ska förlänga säsongen och så blir det ljus i både ladugård och manbyggnad kring jul. Vem vet, kanske att Hushållningssällskapet kan förlägga sin julmarknad till Bottarvegården?
Önskemålet finns och är härmed förmedlat...
­ En annan sak som vi ska erbjuda är att folk ska kunna hålla kalas, bondbröllop till exempel, i manbyggnaden. Vi ska ställa upp med precis allt, från skaffning och underhållning till den personal som behövs. Kalasarrangemangen startar vi med redan i sommar.
Nu ska ladugården byggas om delvis (invändigt) och manbyggnaden ska fixas till. Det behövs nytt flistak, renovering av den gamla bakugnen och en del andra åtgärder. Eldstäderna måste också ses över eftersom den icke elektrifierade gården måste kunna värmas.
1,5 miljon kronor låter kanske mycket, men det är ändå mycket blygsamt jämfört med vad föreningen räknat fram att man behövde.

<span class=MR>Ideellt en förutsättning</span>
Och till kostnaderna ska också räknas in värdet av alla frivilliga krafter som faktiskt är en del av överenskommelsen med Leader+. Utan ett stort mått av eget arbet, blir det inte heller några kontanter.
­ Bara i år räknar vi med minst tusen timmar eget arbete, säger Ingmari Tellström.
Det ska anställas ett par guider som kan ta emot besökarna från jordens alla hörn, det ska till personal i matstugan, vaktmästeriet ska bemannas och i skaran av anställda, ingår även nämnda projektledare.
­ I fjol var vi nog bortemot 20 personer som arbetade vid Bottarvegården under sommaren, men många går förstås på deltid.
Jeanette Lagg är ansvarig för ekonomin i projektet. Hon är redovisningskonsult till professionen och har drivit egen turistbyrå i Burgsvik.
­ Det här kommer att bli jättebra för hela södra Gotland som ju faktiskt saknar en plats där informationen finns samlad. Det är svårt för besökarna att få fatt i information, nu har vi en möjlighet att göra något riktigt bra.

<span class=MR>Spiralen ska gå uppåt</span>
Och det behövs en kraftansträngning, menar hon:
­ Vi har hamnat i en nedåtgående spiral. Förr höll företagen ihop och drog åt samma håll. Numera jobbar var och en med sitt och det räcker inte. Vi måste gå samman om vi ska få ut något bra av besöksnäringen. Splittringen är livsfarlig.
Hon säger att problemet inte är att locka folk söderut.
Det svåra är att få besökarna att stanna till och upptäcka att södra Gotland inte bara är Hoburgsgubben.
Visionsarbetet har pågått i två år nu.
­ Och det bäst av allt är att vi hela tiden jobbat nerifrån och upp. Alla goda idéer och initiativ har kommit från personerna som finns och verkar här nere.
Exakt vad det blir av projektet vet förstås ingen i dag.
­ Men det ska bli spännande, vi kommer att balansera på flera slaka linor, vi är beroende av mängder av ideellt arbete och vi ska våga testa en del djärva saker, så får vi se sedan.
<span class=MR>Går vidare om tre år</span>
Jeanette Lagg tror att Bottarvegården är den perfekta platsen att fånga upp turisterna på.
Gården ligger strategiskt vid den väg som säkert 99 procent av besökarna kommer körande på. Där finns en själslig ro präglad av genuin 1700-talsmiljö, där finns närheten till naturen med mera.
­ Och vi måste självklart vara mycket kvalitetsmedvetna i det vi gör, vi måste kunna marknadsföra oss.
När projekttiden är slut om tre år ska Bottarvegården ingalunda ta tre steg tillbaka.
Då ska grunden vara lagd till en verksamhet som ska kunna fungera nästan hela året om.
­ Jag tror att vi ska ha så mycket i gång då att vi kan ge jobb åt två årsarbetande i föreningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om