Många oroas av klimatförändringar och stigande temperaturer, Magnus Ahlsten drivs av en vilja att göra skillnad. Från gården i Alva styr han två gasföretag som ska få fart på öns gasbilar.
– Allt biologiskt avfall går att göra gas av, konstaterar Magnus Ahlsten.
Tillsammans med sin fru Ilse Hallgren, Anna och Jörgen Samuelsson i Bro, vindkraftsbolaget Triventus och 18 före detta gotländska betodlare har han investerat 35 miljoner kronor i anläggningen Brogas AB.
Ny mack
Här blandas gödsel med bortsorterade grönsaker, slakteriavfall och majs odlad av 30-talet lantbrukare runt om på ön. Via en rörförbindelse leds gasen åtta kilometer till Visby, där Arla sedan snart ett år använder biogas som energikälla.
I det andra gasföretaget, Biogas Gotland AB, driver Magnus Ahlsten och Ilse Hallgren gasmacken som legat i Färjeleden vid reningsverket. Lantmännen är inte längre intresserade, och överskottsgasen från reningsverket har minskat.
– Vi har inget annat val än att flytta. Det är surt, eftersom det kostar tre miljoner att flytta macken, säger Magnus Ahlsten.
Från röret mellan Bro och Arla har en förgrening gjorts som går direkt till nya tankstationen. Just nu pågår arbetet i norra änden på Lundbygatan, och om några veckor öppnar öns enda biogasmack där man kan tanka på en blandning av grönsaker och gödsel.
Är framtiden
– Min bil drar 20 liter skit per mil. Då släpper den inte ut någon koldioxid annat än den som växterna tog upp, säger Magnus Ahlsten.
Gasproduktion tror Magnus Ahlsten är en framtidsbransch på Gotland.
Han jämför med vindkraften, som för inte många år sedan började i liten skala.
– År 2017 blir vindkraften större än lantbruket och turismen ihop i omsättning, säger han.
Utbyggnad
I Bro förbereder företaget nu för en utbyggnad. Ytterligare 15 miljoner kronor ska investeras för att till nästa sommar fördubbla mängden gas till företagskunder i Skarphällsområdet och nya macken i Visby.
– Om vi använder allt avfall på Gotland kan vi ersätta 30 till 40 procent av fordonsbränslet med biogas. Det finns ungefär hundra gasbilar hittills på ön, men jag tror de ökar med 25 procent om året, säger Magnus Ahlsten.
På gården i Alva hoppas han nästa år kunna bygga en egen biogasanläggning med gasmack för södra Gotland.
– Nästa blir i Slite eller i Lärbro. Om vi får tre mackar har vi en infrastruktur som fungerar, säger Magnus Ahlsten.
Sinkat
I dag drivs bussarna i stadstrafik av biogas. När mackar byggts upp på norra och södra ön finns förutsättningar även för resten av kollektivtrafiken. Men Magnus Ahlsten är besviken på Region Gotland, som ville gå i bräschen för att införa gas på ön.
– Det var tänkt att regionen skulle vara en bottenplatta, tyvärr blev det inte så. Vi har ett avtal med Region Gotland på totalt 40 miljoner under sex år, ett avtal som vi investerat utifrån. Regionen har inte skaffat fordon i den takt som behövs för att uppfylla avtalet och det är naturligtvis ett problem för dem. Just nu förhandlar vi för att se om vi kan hitta en lösning, säger Magnus Ahlsten.