Här blir idrotten vetenskap

Hur fort kan egentligen en
människa springa? Hur många volter är det egentligen möjligt att göra för en simhoppare som hoppar från 10 meters höjd?
Är man intresserad av idrott så är man kanske också intresserad av vetenskapen som kan förklara varför någonting är möjligt?
Fenomenalen planerar en ny utställning på temat "Naturvetenskap och Idrott".

Gotland2002-01-23 04:00
Fenomenalen är en självständig verksamhet, med barn- och utbildningsförvaltningen som huvudman, som under 12 år har funnits på fornsalen. Utställningen har cirka 60000 besökare varje år och är mycket populär.
Jan Ryegård, Fenomenalen, påpekar att man brukar knyta ämnessakkunniga till verksamheten och så har man även gjort nu då Fenomenalen planerar en ny utställning, temat är "Naturvetenskap och Idrott".
Det är en utställning som ännu befinner sig på idéplanet.
På tisdagen hölls ett seminarium i Visby med speciellt inbjudna sponsorer och sakkunniga. Tidplanen är att utställningen ska vara färdigprojekterad i juni i år.
Den ska byggas som en vandringsutställning och till genomförandet ska det till externa medel.
Det blir en utställning som ska omfatta 500 kvadratmeter och på fornsalen finns inte den här ytan tillgänglig. Jan Ryegård konstaterar att man måste dela upp utställningen i olika lokaler och även ta fornsalens gård i anspråk.
<span class=MR>Idrott och vetenskap</span>
Utställningen ska belysa sambandet mellan idrott och vetenskap. Man kan använda vetenskapliga begrepp som gravitation, energi, aerodynamik, friktion, kraft etc och sedan använda idrotten som förklaringsmodell. Man kan även göra tvärtom­med utgångspunkt från olika idrottsgrenar ställa frågor som kan besvaras vetenskapligt.
Hur fort kan egentligen en människa springa? Hur många volter är det egentligen möjligt att göra för en simhoppare som hoppar från 10 meters höjd?
Tommy Nordahl, Fenomenalen, påpekar att man ofta kan höra sportjournalister utbrista i radion: "Det trodde jag inte var möjligt". Vad är egentligen möjligt att prestera?
Det här är frågor som ska ställas och besvaras på utställningen.
<span class=MR>Överlägsen bilen</span>
Lasse Ekedahl, Linköpings universitet, pratade bl a om hur moderna idrottsmän försöker härma naturen i jakten på hundradelarna. Hur simmare använder dräkter som ska ha så låg friktion i vattnet som möjligt osv.
Ekedahl pratade också om löpare som springer en sträcka på en viss tid. Hur många vet att en sprinter faktiskt har en acceleration som är överlägsen bilens?
Under seminariets gång uppdagades fler och fler intressanta frågor som man skulle kunna få svar på vid den här nya utställningen "Naturvetenskap och Idrott".
<span class=MR>Kroppens begränsning</span>
Tönu Saartok, som är specialiserad på idrottsskador och arbetar vid Visby lasarett, berättade om materialegenskaper i kroppen hos muskler, senor, ledband och ben. Han berättade hur träningen gör dessa starkare. Hur senor får en större elasticitet. Saartok föreslog att man på utställningen kunde visa hur jättelång den väg är för en elitidrottsman som ska bygga upp sin uthållighet igen efter en idrottsskada. han föreslog också att man skulle kunna ha testapparater för styrka och balans med på utställningen.
Han talade också om att en elitskidåkare behöver 10000 kalorier varje dag under träningen och man skulle kunna visa denna imponerande matbricka.
Magnus Sjöholm, Svenska Ramp, ska bygga vandringsutställningen och han ska arbeta med ljud, bild och ljus för att förstärka det som är viktigt. Han påpekade att besökarens första intryck är viktigt och detta intryck ska vara starkt och positivt.
Nyfikenheten inför Fenomenalens nya vandringsutställning väcktes med besked vid tisdagens seminarium i Visby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om