Datainspektionen förelägger nu tingsrätten att upphöra med webbpubliceringen av namn på personer som är parter i mål och ärenden. Myndigheten bedömer att publiceringen utgör en kränkning enligt missbruksregeln i Personuppgiftslagen.
Tingsrättens försvar för publiceringen har varit att offentlighetsprincipen har företräde framför personuppgiftslagen och att en myndighet inte kan blanda sig i hur en enskild domstol tillämpar en rättsregel.
Datainspektionen invänder att offentlighetsprincipen är tänkt att försvara den enskildes integritet gentemot det allmänna och inte tvärtom.
"De har fel"
Mikael Mellqvist, lagman vid tingsrätten, är fortfarande oenig med Datainspektionen.
- De har ju skrivit många sidor vilket tyder på att de har behandlat frågan seriöst. Däremot tycker jag att de har fel, säger han.
På vilka grunder?
- Dels har de fel i sak, det vill säga att jag har svårt att se att den här publiceringen skulle strida mot personuppgiftslagen. Dels har vi den principiella frågan om att Datainspektionen som myndighet inte ska lägga sig i vad en domstol gör.
Kommer ni att överklaga?
- Jag har svårt att tro det. Det finns väl en gräns för hur långt man kan dra en sådan här sak. I praktiken är den här publiceringen inte alls viktig för oss, däremot tycker jag att den är intressant ur ett principiellt perspektiv.
Enda ärendet i sitt slag
Tingsrätten upphörde med namnpubliceringen på webben i mitten av april, i samband med att Datainspektionen inledde sin utredning.
- Om tingsrätten på Gotland inte delar vår uppfattning så kan de överklaga till Förvaltningsrätten, säger Katarina Tullstedt, handläggare på Datainspektionen.
Har ni haft fler liknande fall?
- Nej, det här är det enda ärendet av den här typen som vi stött på.