Här bullas det upp med hemgjort från Gotland

Med 1 300 gorån och 1 100 mandelmusslor har Hushållningssällskapet laddat upp till årets julmarknad på Snäck.
Innan helgen är över hoppas man att åtminstone 5 000 personer ska ha kommit hit för att smaka, lukta och köpa hem en försmak av julen.

Gotland2003-11-22 04:00
I december månad bjuds det på ett pärlband av små och stora julmarknader runt ön. Men först och störst i år, liksom alla år, är Hushållningssällskapets julmarknad. Här samlas försäljare av hantverk och hembakt från hela Gotland. Med 75 utställare år årets julmarknad större än på flera år, så här finns det att välja på för den som redan i november kan samla ihop sig till julklappsköp.
<span class=MR>Rejäl organisation</span>
Landshövding Lillemor Arvidsson kunde i går inviga den 19:e upplagan av Hushållningssällskapets julmarknad. Med så många år bakom sig har sällskapet byggt upp en rejäl organisation för julmarknaden. Bara köket sysselsätter 15 kvinnor som lägger upp brödportioner och jultallrikar på löpande band.
På tallriken är det gotländskt ­ förstås ­ och samma gäller för det mesta som säljs på marknaden. Mycket känns igen: marsipangrisar, saffransbröd och pomeranslimpor. Andra produkter visar på ett nytänkande, som ramslökdressing, rabarberglögg och syltad squash.
Men Victoria Brynildsen, som själv kommer från Chile, för in nya smaker med sina armeniska valnötskakor och chilenska julbröd som innehåller både rom och direktimporterade frukter.
Allt som säljs går dock inte att äta. Tage Johnsson från Fridhem säljer hantverk i trä. Så gott som all sin tid pysslar han i sin snickarbod och gör smörknivar, skärbräden, skedar, skålar och mycket annat av oxel, ene, bigarrå och ek. På marknaden ser han till att få avsättning för sina produkter. Det är inte alls dyrt, men Tage har bara en ambition:
­ Man måste ju se till att få ihop till lite nytt sandpapper!
<span class=MR>Regional mat viktig</span>
Tommy Malmqvist, som säljer egna matvaror under varumärket "Sjaustru-kocken" säljer sitt eget, men tänker också använda årets julmarknad till att prata för regional mat över huvud taget. Han tycker att det är viktigt att man verkligen saluför all den regionala matkultur, som bland annat kommer till uttryck på en marknad som den här.
Om producenter, handel, och restauranger har samma mål för ögonen kan alla vinna på att den lokalproducerade maten lyfts fram, menar Tommy Malmqvist.
­ Och konsumenterna måste tala om för handeln att de vill ha det här. Vi ska inte låta dem bestämma vad det är vi ska äta, menar Tommy Malmqvist.
<span class=MR>Var är pepparkakshusen?</span>
I samband med julmarknaden brukar Hushållningssällskapet alltid arrangera utställningar och baktävlingar. Årets utställning består av juldukar och julljusstakar. Britta Hermansson från Havdhem har hållit i trådarna här och komponerat en vacker utställning med dukar och stakar som är långt mer stämningsskapande än varuhusens massproducerade julpynt.
Julbaket var det dock sämre beställt med. Årets tema var pepparkakshus, men i går eftermiddag hade bara två hus lämnats in.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om