Här byggs broar för gotländsk industri

Hur bygger man broar mellan design och produktion?Det var en av frågorna som ställdes på Wisby Strand i går när arkitekter, designers och studenter från högskolan möttes för att diskutera samarbete och förädling.– Det handlar om tron på en utveckling av gotländsk industri, sa Tiina Mykkänen, Tillväxt Gotland.

möte. Stina Lindholm, som driver Skulpturfabriken i Boge, var en av föreläsarna på Wisby Strand i går.

möte. Stina Lindholm, som driver Skulpturfabriken i Boge, var en av föreläsarna på Wisby Strand i går.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-10-20 04:00
Det handlade om de gotländska råvarorna, till exempel trä, vatten, kalksten och mineral. En av föreläsarna var Stina Lindholm, Skulpturfabriken i Boge. Hon kom till Gotland för snart 20 år sedan och fascinerades av betongen, ett material som hon har utvecklat under åren. I Skulpturfabriken tillverkas nu vackra inredningar till kök och badrum som i huvudsak exporteras till fastlandet och utlandet.

Styrka och hållfasthet
- Betong är aggressivt och fult men innehåller styrka och hållfasthet, sa Stina Lindholm. Själv är jag mest förtjust i den gråa färgen men det går även att använda olika färger i betongen.
Hon tycker att cementfabriken i Slite är vacker och hon ser den från sitt fönster varje dag.
- Själva fabriken har alltid gett mig inspiration, sa Stina.

Tekniska mässan
Oskar Almgren har jobbat fram sin produkt under fem års tid och har nyligen varit på tekniska mässan i Stockholm och lanserat den.
- Jag söker alla möjligheter till utveckling, sa Oskar. Och jag tror på samarbete mellan olika designers och tillverkare.
Han tillverkar en armering som kan användas både på betong, plåt eller rosfritt stål. Det är en polyesterväv med slitstark yta där kunden själv kan bestämma mönstret.
- Man fotograferar av bilden och scannar in den i datorn. Sedan kan man trycka upp hur mycket som helst och limma på, till exempel betongen.
Oskar hade också idéer om vackra golv och tak där man kan använda hans produkt.
Högskolestudenterna efterfrågade mer samarbete mellan företagen och skolan.
- Det vore bra om vi får en djupare insyn i material som finns på Gotland så att vi kan bli mer delaktiga i produkten, en närmare kontakt alltså, sa Joakim Hellström.
- Vi gör en del studiebesök ute på företagen, sa Fanny Carlsson. Men det skulle vara mer av detta, om vi kan få bättre kontakt med företagen.
Och det var just detta som diskuterades under eftermiddagen i går. Materialkuberna i kalk/betong, stål och trä samt hus LEVA var öppna och deltagarna samlades i mindre grupper i de olika husen för att fortsätta diskussionen.

Samarbete
- Tron på en utveckling av gotländsk industri finns, liksom efterfrågan, sa Tiina Mykkänen. Men det är kunskapen om förädling och samarbete som behövs. Det är något som vi har tänkt oss komma en bit på väg med den här dagen.
Och diskussionerna fortsatte långt in på kvällen som avslutades med middag för deltagarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!