Har du rätt skräp i påsen?

Dina sopor är deras jobb.Den här veckan gör regionen en djupdykning bland blöjor och matrester - och tar reda på hur duktig gotlänningen är på att sortera.

Analyserar. Påsarna öppnas och töms på sitt innehåll. Skräpet vägs och protokollförs. Analysen ska sedan leda till nya kunskaper om våra sopvanor.

Analyserar. Påsarna öppnas och töms på sitt innehåll. Skräpet vägs och protokollförs. Analysen ska sedan leda till nya kunskaper om våra sopvanor.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2012-05-11 04:00

Påse efter påse öppnas och töms på sitt illaluktande innehåll. Med andningsskydd och handskar kontrollerar Katarina Nilsson och kollegan Eva Bogren innehållet i kompostpåsar, påsar för plast och annat hushållsavfall.


Tusen påsar kollade
Materialen separeras, vägs och protokollförs noga.

Avfallet kommer från utvalda områden i Visby och på landsbygden. Den här veckan specialgranskas hushållssoporna i en så kallad plockanalys, en metod för att kartlägga hur väl sopsorteringen fungerar i regionen. Metoden används i många kommuner i Sverige, men detta är första gången den praktiseras på ön.

Hittills har man gått igenom tusen påsar.

- Efter plockanalysen vet vi var vi ska lägga tyngden i informationen till hushållen, säger Katarina Nilsson, som liksom Eva Bogren arbetar på Region Gotlands enhet för vatten och avlopp.


Elprodukter i fel bytta
Analyserna blir allt viktigare för bland annat arbetet med att samla in det farliga avfallet, som fortfarande slinker ner i fel byttor.

Veckans granskning visar bland annat exempel på elprodukter som kastats som brännbart, trots att de är gratis att lämna in på återvinningscentralerna.

Även om miljöfarligt avfall definitivt inte hör hemma bland de vanliga hushållssoporna sköter sig gotlänningarna skapligt, tycker Katarina Nilsson.

- Vi är jätteduktiga. I fjol samlade vi exempelvis in 155 kilo tidningar och förpackningar per person, vilket är bra jämfört med andra kommuner i landet.


Storstäder på efterkälke
Framgången i sorteringen varierar mellan kommunerna. I Stockholm förekommer exempelvis fortfarande sopnedkast för osorterat avfall i trapphusen.

- I storstäderna har det varit svårt att etablera återvinningsstationer, så där ligger de efter en del, säger Katarina Nilsson.

En tredjedel av det som samlas in på Gotland är matavfall. Det är också detta som det slarvas mest med. Mycket hamnar med det brännbara, ofta i sina förpackningar.

I juni ska Region Gotlands analys av soporna vara klar.

Blandat brännbart: transporteras till särskilda förbränningsanläggningar för avfall på fastlandet.

Sorterat brännbart: energiåteranvänds av Cementa i Slite. Askan tas tillvara och används i fabrikens produkter.

Matavfall: transporteras till fastlandet för kompostering. Målet är en lokal anläggning för rötning och utvinning av biogas.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om