Här får Burgsvik hotell och krog

Till sommaren blir det nytt liv i huset som Uniguide lämnade i Burgsvik.Krögarparet och sommargotlänningarna Björn och Kristina Sjöö ska öppna hotell och restaurang.- Maten kommer att spela en viktig roll, säger Björn Sjöö.

Foto: Bengt Zettergren

Gotland2009-11-14 04:00
Mat är också det deras specialområde. Sedan 13 år tillbaka driver de krogen Matkultur på Söder i Stockholm, en mycket välrenommerad restaurang med mat från jordens alla hörn. I anslutning har de även baren El Mundo.
- På Gotland ska vi satsa på närodlat, säger Björn Sjöö. Och frukostar, gärna i trädgården, tillägger han.
Björn Sjöö, 48 år, och hans fru Kristina, 46 år, och deras tre barn, 16, 15 och 8 år gamla, är sommargotlänningar med hus i Kvarnåkershamn.

Vacker plats
Idén att starta verksamhet här och på så sätt kunna förlänga vistelserna på ön föddes egentligen av att fastigheten i Burgsvik fanns tillgänglig.
- Vi blev väldigt förtjusta i huset på en gång, och särskilt trädgården. Den är så vacker att klockorna stannar, säger Björn Sjöö lyriskt.
De planerar att återställa trädgården och även byggnaden kommer att byggas om en del.
- Vi har redan en kille som håller på att rita på hotellrummen som ska ligga i övervåningarna och ett annat gäng ritar på köket, berättar Björn Sjöö.
Fastigheten ägs av det kommunala bolaget Gotlands Industrihus AB. Björn och Kristina Sjöö är inställda på köp, men kommer till en början att hyra fastigheten.

Även konserter
Tio till tolv rum kommer hotellet att rymma och i nedervåningen blir det restaurang som även kan sträcka sig ut i trädgården.
Trädgården kan också bli plats för konserter och spelningar.
- Vi har mycket kontakter i musiklivet och har en hel spelningar på vår restaurang i Stockholm, säger Björn Sjöö.

Julbord nästa år
Han lovar också julbord i Burgsvik till nästa år och kanske nån form av skördefest på hösten.
- För oss är det här en jättesatsning och vi är väldigt måna om att kliva in i hela bygden. Vi vill bli en del av Burgsvik och vi vill att alla ska tjäna på vår etablering. Så kommer till exempel Folkeryds att baka vårt bröd och vi kommer att anlita lokala leverantörer så långt det går, säger han.
Målet är att kunna dra igång redan 1 maj nästa år. Eller i varje fall till sommarsäsongen. Tanken är att säsongen sen ska kunna förlängas från år till år.
Men till en början handlar det om ett sommarhotell/krog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!