Sedan årsskiftet har de privata och kooperativa förskolorna på Gotland rätt att själva bestämma hur många timmar de vill erbjuda barn till arbetslösa och föräldralediga.
Tidigare har de, precis som de kommunala förskolorna, varit tvungna att sätta gränsen vid 15 timmar per vecka, vilket är den minimigräns som anges i skollagen.
På föräldrakooperativet Positivet i Visby var man snabb med att utöka antalet timmar.
- Vi är jätteglada att vi äntligen fick fria händer. Det här är en fråga jag stridit för i säkert 15 år, säger föreståndaren Marianne Montán.
Nu får barn som har en förälder hemma med småsyskon eller en arbetslös förälder vara 25 timmar i veckan på sitt dagis. En nyordning som tagits emot jättepositivt av både personal och föräldrar.
Gynnar barnen
Men framför allt är det en förändring som gynnar barnen, menar Marianne Montán.
- Jag tycker det är så självklart att barnen inte ska behöva lämna sin grupp för att föräldrarnas situation förändras. Tvärtom tror jag det är superviktigt för barnen att få vara kvar i sin invanda miljö.
Men 15 timmar räcker inte. För att barnen ska hinna ta del både den pedagogiska verksamheten och den fria leken och få en helhet av sin dag behövs mer tid.
- Jag har pratat mig varm för det här vid varje möte med kommunen, men inte fått något gehör förrän nu. Jag förstår inte varför man inte prioriterar den här frågan, säger hon.
Hittills har alla föräldrar som erbjudits utökad tid för sina barn tackat ja.
- Jag tycker det är väldigt bra. Det ger mig möjlighet att ägna mer tid åt min yngste pojke, säger Peder Hammarskiöld, som är pappaledig med sitt yngsta barn samtidigt som sonen Felix, 3,5 år, går kvar i sin invanda dagisgrupp fyra dagar i veckan.
Bestämmer själva
Det är den vanligaste modellen för "25-timmarsbarnen" på Positivet. Men varje familj får själv bestämma vilka tider de vill ha.
- De får lägga upp tiden precis som de vill, säger Marianne Montán.