Beredskapsveckan uppkom för sju år sedan på initiativ av Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, med det uttalade målet att höja krisberedskapen och -medvetenheten hos svenska folket.
Årets temavecka smygstartade redan under söndagen, då polisen, räddningstjänsten, kustbevakningen och en lång rad andra aktörer samlades i hamnen för att ge allmänheten insyn i respektive verksamhet.
Och ja, så klart fick man också titta in i fordonen som spelar en central roll i dessa verksamheter. Joakim Gazelius med barnen Alma, 4, och Leopold, 10, tog tillfället i akt.
– Vi var på fotboll tidigare i dag och svängde förbi här på vägen tillbaka. Jag tänker att vi kombinerar nytta med nöje, säger Joakim Gazelius.
Mer nöje än nytta kanske. För i en barnfamilj kan det som bekant vara lite svårt att förklara bakgrunden till Beredskapsveckan.
Pratar ni något med barnen om det som händer ute i världen?
– Nej, inte så mycket. Det kommer så klart upp mer nu när det hörs flyg och så. Men de är inte så insatta i det än. Från deras perspektiv går den här dagen väl mest ut på att titta på häftiga båtar, helikoptrar och bilar.
Att krisberedskap är på allvar gick dock inte att ta miste på om man besökte Destination Gotlands övningssilo, som öppnades för allmänheten under dagen. Vid entrén hade rederiet iscensatt en fingerad olycksplats, komplett med rykande fordon, blodpölar på marken och en docka som gav ifrån sig jämrande läten.
– Det är inte på riktigt, försäkrar en kvinna som passerar scenen med ett barn.
– Vet jag väl ...
– Men så kan det se ut i verkligheten, säger kvinnan, så att budskapet ska sjunka in.
Lutad över en annan docka inne i silon finns Jenny Herman, instruktör vid Destination Gotlands avdelning för säkerhet och trafik.
– Ja, det kanske är lite läskigt för de yngsta, men jag tycker att de tagit det bra. Man märker att de är väldigt intresserade. Tanken är ju lite också att detta ska bli ett wake up call och att folk ska förstå hur vi arbetar. Och att vi kan vårt jobb, säger hon.
Destination Gotlands personal övar med jämna mellanrum evakuering, utrymning och sjukvård på ett roterande schema.
– Den som reser med oss kan man känna sig trygg i att alla, inklusive Ida som lägger upp köttbullarna, kan utföra HLR och leda passagerna i fall det uppkommer en krissituation, säger hon.