Här får gamla trasor nytt liv

- Innan mattan ska vävas finns drömmarna. Nystan klippta eller skurna trasor ligger och väntar. Att göra en randning är som att komponera musik. I vilket tempo ska ränderna vävas? Snabbt, långsamt eller oregelbundet? Hur blir tygerna när de kommer i väven?

Mockamatta i ryateknik. Närbilden av en rund matta, formgiven av Marie Bolander som vävt botten, klippt den rund och försett den med ryaknutar. Foto: ROLF JÖNSSON

Mockamatta i ryateknik. Närbilden av en rund matta, formgiven av Marie Bolander som vävt botten, klippt den rund och försett den med ryaknutar. Foto: ROLF JÖNSSON

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2007-11-05 04:00
Det är poesi i orden skrivna av Tina Ignell, författare till boken Trasmattor & andra inslag och ansvarig för utställningen med trasvävar som nu visas hos Gotlands läns hemslöjd på Langska huset i Visby. Vid torsdagskvällens vernissage föreläste hon om trasmattor i allmänhet och i synnerhet om de 35 utställda mattorna, alla handvävda i olika tekniker och kvalitéer med vävbeskrivningar till dessa och tio mattor till i boken med samma namn som utställningen.

Landet runt
Tina Ignell är utbildad hemslöjdskonsulent och tidigare bland annat verksam som hemslöjdschef i Östergötland. Efter en utbildning i journalistik driver hon numera tillsammans med maken Bengt Arne Ignell som är fotograf, tidskriften Vävmagasinet. Nu har paret, tillsammans med länshemslöjdskonsulenten Birgitta Nygren, hängt utställningen på Gotland för en sista gång under vandringen runt landet.
- Trasor som mattor blev vanliga i Sverige vid 1800-talets slut. Det var då kasserade tyger inte längre behövdes som lump inom papperstillverkningen. I stället för att slängas togs materialet till vara i hemmen och som trasmattor berättar de om ett omsorgsfullt och personligt tillvaratagande. Vi har valt att visa trasmattor som är vävda av gamla trasor. Det handlar alltså inte om infärgade lakan eller nya textilier utan om slitna tyger som klippta eller rivna till trasor och som hårt slagna i vävstolen ger en kvalitet som håller i längden, säger Tina Ignell.

Återbruk
Utställningen, liksom boken, handlar alltså om inspirerat och inspirerande återbruk av slitna och väl använda textilier som i trasmattans form får ett nytt värde. I bok och utställning har ett tjugotal väverskor och formgivare samarbetat och resultatet har blivit vackra och varierande trasvävar där kulturen och historien kommer nära. Den urvuxna examensklänningen, en utsliten kappa och nötta handdukar, bär fortsatt på minnen och möjligheter till något nytt som trasväv med klassiskt enkla ränder och rutor i tuskaft och panama, traditionella slarvor, sniljor och ryor liksom snärjt, skyttlat och mönstrat och variationsrikt nyskapande i rips, mönsterrik rosengång, kypert och dräll.
Bland de nykomponerade mattorna i bok och utställning svarar Gotlands läns hemslöjdsförening för formgivning och utförande av "Blå rosetter" vävd med tuskaftsbotten i naturfärgad sisal och inslagsflotteringar i blåfärgad sisal. Krux är namnet på en annan matta med gotlandsanknytning, en slarvtjäll i ull med vadmalsslarvor och ryaknutar, formgiven av Barbro Lomakka och vävd av Sonja Eriksson.
Vad: Trasmattor och andra inslag. En utställning med handvävda mattor i olika tekniker och kvalitéer med vävbeskrivningar i en bok med samma namn.
Var: Hos Gotlands läns hemslöjd på Langska huset i Visby.
När: 1 -15 november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!