Mia Stuhre och dottern Irma kunde inte komma in i bilen när de skulle åka hem.
- Det verkar vara något i omgivningen som slår ut nyckeln, säger Mia Stuhre.
Det var efter att Mia Stuhre och dottern Irma 3,5 år deltagit i aktiviteter på Almedalsbiblioteket i lördags som det inte gick att låsa upp bilen som stod parkerad strax utanför.
- Vi kom helt enkelt inte in i bilen. Det var inget liv alls i nyckeln, först trodde jag att det var batteriet i den som tagit slut. Jag hade glömt mobiltelefonen hemma, men som tur var var fanns det folk kvar på biblioteket så vi kunde ringa hem om hjälp, berättar Mia Stuhre.
Fungerade inte
Hennes man hade med sig reservnyckel när han kom, men inte heller den fungerade. Eftersom de inte kom in i bilen fick de lämna kvar den över natten. Nästa dag gick bilen fortfarande inte att låsa upp. Lösningen blev att bryta sig in, sedan kunde de starta och ta sig hem.
- Först vågade vi inte låsa bilen, men så fick vi av en kompis höra att andra haft problem med bilar som slutat att reagera på elektroniska nycklar när de stått parkerade utanför biblioteket. Då vågade vi prova att låsa och det gick hur bra som helst att låsa upp.
Flera drabbade
Att flera bilägare råkat ut för liknande händelser bekräftar Andreas Grönhagen vid Assistancekåren. Han har själv bärgat en handfull bilar med en viss typ av startnyckel, som stått parkerade i allén utanför biblioteket.
- Jag har fått flytta bort bilarna runt 200 meter. Vid glasskiosken på hamnen har de gått att starta igen. Det verkar vara något som slår ut elektroniken, säger Andreas Grönhagen.
Enligt Christer Streiffert, som jobbar vid enheten för radiotillsyn vid Post och telestyrelsen, PTF, så finns det en enkel teknisk förklaring till problemet.
Frekvenskrock
Den svaga signalen nycklarna ger ifrån sig sänder på samma licensfria frekvens som tusentals saker med trådlösa funktioner. Dit hör inte licensbelagda frekvenser och inte heller trådlösa datornätverk. Däremot, förutom bilnycklar, saker som trådlösa hörlurar, trådlösa högtalare, villalarm, strömbytare, tangentbord, dörrklockor, högtalare och leksaker.
Det troliga enligt Christer Streiffert är att den typen av utrustning, vars signaler kan nå runt 100 meter, används i närheten. När flera används samtidigt kan de slå ut varandras signaler.
- Det här är ett väldigt vanligt problem, vi hör om det i stort sett varje dag runt om i Sverige. Vid ett tillfälle gjorde vi en pejling utanför en tennishall på Kungsholmen eftersom det inte gick att starta bilarna längs gatan utanför. Det visade sig att personalen i ett företag på andra sidan lyssnade på musik i trådlösa hörlurar, alla med samma sändare. När den stängdes av fungerade bilnycklarna igen.