"Här finns inga hatbrott"

Det finns inga hatbrott på Gotland, säger den lokala polisen.
Obegripligt, säger Rikspolisstyrelsen.
Störst ökning av främlingsfientliga brott finns på Gotland, säger Säpo.

Gotland2005-08-06 06:00
Begreppet hatbrott är relativt nytt i Sverige och är ett samlingsbegrepp för rasistiska, främlingsfientliga och homofobiska brott. Det kan förutom hets mot folkgrupp eller diskriminering handla om misshandel, skadegörelse och hot. Hatbrott strider mot grundläggande värderingar om människors lika värde, skriver Brå, Brottsförebyggande rådet.
2003 polisanmäldes drygt 3 900 sådana brott i Sverige. I alla kommuner utom på Gotland.
- Här finns inga hatbrott. Det uppger den lokala polisen.
- Jag förstår det inte, säger Eva Brännmark, kriminalkommissarie vid Rikspolisstyrelsen.

Inga från ön på konferenser
Hon menar att hon inte begriper att det på Gotland varken skulle förekomma något familjevåld, någon diskriminering vid någon restaurang eller något olaga hot med hatkaraktär.
- Runt om i hela landet för övrigt finns spår av rasistiska grupperingar.
Hon säger också att gotlandsdistriktet inte skickar sina poliser till de centrala konferenser och föreläsningar som rör hatbrott.
- De säger att de inte behöver det eftersom hatbrott inte existerar på Gotland.

Rätt frågor krävs
Eva Brännmark säger att det gäller för polisen att lära sig ställa rätt frågor vid rätt tillfälle, det handlar om att utbilda polisen så att de upptäcker bakomliggande motiv.
- Vi har lärt oss mycket från Homo-ombudsmannen och från RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande. Vi har lärt oss hur vi ska fråga för att inte klampa i klaveret, säger hon.
Det gäller att ställa neutrala frågor så att den intervjuade inte låser sig utan vågar berätta.
Eva Brännmark säger också att det gäller för polisen att lära sig att säkra bevis på platsen, bevis man kanske inte tidigare tänkte på.
- Om en restaurangägare säger att det är fullt, kan polisen gå in för att kolla om det är sant. Eller polisen kan själv avgöra om personen i fråga är berusad eller inte, inte bara lyssna till att andra säger att det är så. Sådant är viktigt att ta med sig i bevisföringen.
Rikspolisstyrelsen utbildar poliser i att känna igen hatbrott. Men de gotländska poliserna kommer alltså inte på utbildningarna. Stämmer det då att inga hatbrott förekommer på Gotland?

Gotland toppar Säpo-lista
Den myndighet som sammanställer statistik över hatbrotten är säkerhetspolisen, Säpo. I deras siffror finns Gotland med, i alla kategorier hatbrott.
För 2003 nämns till och med Gotland som det område där antalet anmälda brott med främlingsfientligt motiv, ökade mest i landet.
Enligt Säpo finns Gotland också representerat med polisanmälningar om brott med homofobiskt motiv och med vit makt-motiv, alltså med kopplingar till nazistiska värderingar. Också brott med antifascistiska värderingar som motiv finns anmälda på Gotland.
Hur kommer det sig att Säpo och gotlandspolisen har olika uppgifter?
Samma brott som hos polisen på Gotland till exempel klassas som hot, misshandel och skadegörelse, kan Säpo, också, kategorisera som hatbrott.
- Vi går in i varje polisanmälan och gör en tolkning, säger informatören vid Säpo, Jacob Larsson.

"Vi har inga sådana"
Chef för polisen på Gotland är Anette Wilén. Anser du att det inte finns några hatbrott på Gotland?
- Enligt den information jag har från mina kunskapare så har vi inga sådana.
Enligt Säpos statistik finns det hatbrott på Gotland.
- I vår statistik finns de inte. Det är ju vi som gör utredningarna. Om Säpos statistik kan jag inte uttala mig, jag har inte sett den.
Den finns utlagd på nätet. Tycker du att det är bekymmersamt att ni tolkar brotten så olika, ni och Säpo?
- Det gör mig väldigt fundersam. Jag måste be min kriminalunderrättelsetjänst att titta på det här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om