Här flyttar tusen nötkreatur in

Om en månad är nybygget vid Stafva gård färdigt och djuren kan flytta in.
Satsningen på att tillsammans med Ejmunds gård bli landets största nötköttsproducent har snabbt gått från idé till verklighet.

Gotland2007-07-19 06:00
I höstas bildade Patrik von Corswant och Odd Norrman bolaget Ejmunds-Stafva AB för att som ett starkt företag möta framtiden. Inriktningen är naturbeteskött och omkring 2 000 djur om året kommer att passera deras båda gårdar.
Varje vecka året runt ska ett 35-tal djur gå till slakt i Visby för att sedan styckas i Skara och i Stockholm, där efterfrågan är störst.
- Det är en ny företagsfilosofi och vårt projekt kan bli en förebild, en paketlösning, för andra att ta efter, säger Odd Norman och tillägger att de mest varit oroliga för att det är för litet.

Inte stort
- Det här är inte stort, det är vad som krävs för att det ska vara effektivt och för att man ska vara intressant på marknaden.
De båda entreprenörerna vill genom maximerad produktion möta efterfrågan på färskt kött året om. Genom utfodringen styr de när djuren är slaktfärdiga. Halvårsgamla djur köps in och flera lantbrukare på ön utökar nu för att förse det nya bolaget.
Odd Norman och Patrik von Corswant kallar det för levnadslagring. Ungtjurar placeras i lösdrift i stallarna och kvigorna går på bete för sig för slutgödning. En stor del av fodret produceras på gårdarna och gödsel kommer i retur.

Högt tempo
De har gått fort att realisera expansionen. Odd Norman pratar om konstruktivt samarbete och om att myndigheterna har varit tillmötesgående, att de mött mindre motstånd och problem att lösa än de väntat sig.
Även byggprocessen flyter på smidigt trots många inblandade aktörer. Ejmunds utbyggnad blev klar i våras och nybygget vid Stafva tog då vid. De båda framhåller också styrkan i att vara två som bidrar med olika kompetenser.
- Det är ett högt tempo här nu med många maskiner igång, säger Patrik von Corswant och pekar åt olika håll.
Grävmaskiner vid stallarna där i stort sett bara finishen återstår. Traktorer som går i skytteltrafik med årets andra skörd till enorma ensileringsbås. Fyra stycken som vardera rymmer över 2 000 kubikmeter, de båda gårdarna skördar från sammanlagt 250 hektar.
1 008 kreatur får samtidigt plats i de tre lösdriftsstallarna med rasthagar runt omkring.

"Flygledartorn"
- Vi har döpt stallarna efter våra tre fruar, Ann, Inger och Maud, skrattar Patrik von Corswant som har gift om sig en gång.
Hela anläggningen ska bli "konsumentvänlig" och ett företag som kan leva vidare i generationer. Miljön runt stallarna ska inbjuda till besök och en vit, kvarnliknande byggnad ska stå som ett "flygledartorn med skybar" på gårdsplanen. En plats för nyfikna att beskåda djuren från ovan, men också arbetsplats för veterinärer, kontor och liknande.
Omkring 20 miljoner har investerats och leveranserna börjar i januari.
De första köttdjuren av blandras på Stafva gård går redan på bete i skogen en bit bort från bygget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!