När GT besöker busstationen i Visby på torsdagens förmiddag är det ganska ont om resande, såväl på hållplatserna som i bussarna. Men av dem vi möter använder en majoritet munskydd.
Snart 82-åriga Ulla Pettersson åker ofta buss, både i stads- och landsbygdstrafiken. Den här dagen har hon planer på att ta sig till Ica Maxi på Stenhuggaren, innan hemfärden till serviceboendet på Gråbo.
– Jag kan inte sitta inne hela dagarna bara, då skulle jag bli tokig! Det är viktigt att röra på sig, säger de, så jag går mycket och hela vägen från Gråbo till stan om det är bra väder, säger hon.
Men munskyddet åker på så fort hon öppnar ytterdörren.
– Jag har haft det vart jag än ska, ända sedan pandemin började. Jag tillhör ju riskgrupp och jag tror att det hjälper, säger Ulla Pettersson.
De busschaufförer som vi pratar med har en samstämmig bild av hur många som använder munskydd när de åker kollektivt.
– Det är hälften/hälften. Det är vanligt bland 17-18-åringarna, men inte bland folk som mig, medelålders män, säger Ola Mårtensson när han är på språng för att byta buss och avlösa en kollega.
Bergkvarabuss, som sköter driften av öns kollektivtrafik samt skolskjutsar, delar inte ut några munskydd. Däremot kan resenärer få ett gratis skydd vid biljettluckan på busstationen i Visby, mot uppvisande av färdbevis.
– Det här är en rekommendation, och man uppmanas att ha sitt eget munskydd. Så vi kommer inte att neka någon att resa utan, säger Henric Hedenqvist, depåchef på Bergkvarabuss.
Det nya allmänna rådet gäller under rusningstid, vilket är klockan 7-9 på morgonen och 16-18 på eftermiddagen.
– Vi ser gärna att man har munskydd på bussarna även utanför de här tiderna. Det är ganska lugnt överlag i den gotländska kollektivtrafiken just nu, i och med att skolorna inte börjat och många fortfarande är klämlediga. Men det är väl en bra mjukstart för det här med munskydd, säger Henric Hedenqvist.
Busschauffören Lennart Rosander har kört sedan 07-tiden denna första dag med den nya rekommendation. Dock inte i något som kan liknas vid rusningstrafik.
– Jag har haft två personer som mest samtidigt. Det är bra med munskydd, men det viktigaste är att man har biljetten klar – innan man går på. Alla som ska resa måste gå på bussen bak och de får inte komma fram till mig, säger han.