Här föreslås utökade naturskyddsområden

Länsstyrelsen föreslår utökade Natura 2000-områden på norra Gotland. Det hotar Sveriges framtida cementförsörjning, menar företaget Cementa.

Sanering. Ett bränsle, bestående av bland annat lösningsmedel och färgrester, läckte igår ut på marken inne på Cementa. Ingenting rann dock ned i dagvattenledningarna, säger Kerstin Nyberg, miljöansvarig på Cementa.

Sanering. Ett bränsle, bestående av bland annat lösningsmedel och färgrester, läckte igår ut på marken inne på Cementa. Ingenting rann dock ned i dagvattenledningarna, säger Kerstin Nyberg, miljöansvarig på Cementa.

Foto: Petra Jonsson

GOTLAND2016-01-21 09:00

Det är ett nära 8 000 hektar stort markområde som på uppdrag av regeringen och Naturvårdsverket utretts av länsstyrelsen på Gotland.

Området innehåller våtmarks- och hällmarkskomplex med unika naturvärden där arter och naturtyper, som det råder brist på i nätverket Natura 2000, finns rikt representerade.

Så formuleras det av länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Bland annat har två skyddsvärda arter upptäckts på nya områden, under utredningens gång: nipsippan och väddnätfjärilen.

Förslaget är på sex områden; tre nya samt utökning av tre befintliga Natura 2000-områden, File Hajdar, Hejnum hällar och Kallgatburg.

– Vi har gjort en unik inventering av naturtyper och arter och har ett heltäckande och vetenskapligt underlag för förslaget, säger Anna-Lena Fritz, chef för länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Företaget Cementa är ägare av en stor andel mark på File Hajdar där de planerat för ökad brytning av kalk. Något som sannolikt skulle gå om intet i händelse av att regeringen beslutar om Natura 2000-status

Kerstin Nyberg är miljöchef på Cementa:

– Det här handlar om Sveriges cementförsörjning i framtiden, säger hon.

Företaget ska nu analysera länsstyrelsens förslag och räkna på vad det kan innebära för företagets framtid.

– Vi har förstås känt till att förslaget var på gång, men inte omfattningen, säger Kerstin Nyberg.

Hon anser att det inte finns grund för länsstyrelsen att peka ut just det område där Cementas brytning sker, Slite Österby 1:229.

– Deras uppdrag är att peka ut bristnaturtyper, vilka finns i mycket ringa omfattning på Cementas mark, vilket länsstyrelsen också medger, säger Kerstin Nyberg.

Förslaget går nu på remiss till berörda markägare, bland annat Cementa och Region Gotland. Dessa har till 16 mars på sig att komma med yttranden innan förslaget bereds av Naturvårdsverket. Det slutgiltiga beslutet fattas av regeringen.

Länsstyrelsen planerar även att hålla öppna informationsmöten 16 och 18 februari.

Cementa är, som GT tidigare berättat, det företag som äger flest fastigheter av de tre stora kalkbolagen på Gotland, även Nordkalk och SMA Mineral. Totalt 2 690 hektar mark är fördelade på 56 fastigheter varav många är mindre och ligger i centrala Slite.

Företagets stora brott ligger på Slite Österby 1:229 och är egentligen den enda fastigheten som i dag förvaltas aktivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om