Har församlingsperspektiv på Svenska kyrkans riksnivå
- De beslut som vi fattar i kyrkomöte och stiftsfullmäktige ska komma medlem och församling till nytta.Det säger Ingrid Smittsarve, C, som vid kyrkovalet 2005 fick flest kryss, 543, av väljarna på Gotland och var den tredje mest kryssade i Sverige.
Ingrid Smittsarve, C. Mest kryssad på Gotland i förra kyrkovalet och nu första namn i valen till kyrkomöte och stiftsfullmäktige.Foto: Henrik Radhe
Foto: Henrik Radhe
- Centerpartiet har valt att fortsätta stödja en nomineringsgrupp inom Svenska kyrkan trots att denna har skilts från staten. Orsaken är att vi vill ställa upp och värna om en öppen och demokratisk kyrka med respekt för varje människa, konstaterar hon. Vi bedriver dock ingen partipolitik i dess mening i kyrkliga sammanhang.
Direktvald
Sedan förrförra valet är Ingrid Smittsarve en av 251 direktvalda ledamöter av kyrkomötet. Innevarande mandatperiod är hon också en av 15 ledamöter i kyrkostyrelsen, svenska kyrkans högsta styrande grupp. Hon är också kyrkvärd i Akebäck församling.
- Min erfarenhet som kyrkvärd i en liten församling tar jag med mig som förtroendevald i svenska kyrkan nationellt och på stiftsnivå. Det är bra att vi där har olika kompetens och bakgrund. Då kan vi se på alla frågor ur olika perspektiv.
Ingrid Smittsarve berättar om hur hon reserverar sig när beslut fattas om sammanslagning av församlingar ifall att inte alla församlingar är med på detta.
- Sådana förslag ska inte komma överifrån utan nerifrån, från församlingsnivå, säger hon och ifrågasätter besparingen. Bättre i så fall med samarbete.
Ingrid Smittsarve ger exempel med förvaltningen av kyrkans jordar, skogar, prästgårdar och fonder.
- Krafter verkar för att förvaltningen, som nu sker på stiftsnivå, ska ske på riksnivå. Det drabbar oss på lokal nivå. Att stiftet övertog förvaltningen från församlingar och pastorat räcker som centralisering.
Visby stifts vara eller inte vara är en annan fråga som engagerar henne.
- Blir vi väldigt få församlingar minskar möjligheten att vårt stift får vara kvar. som eget stift. Vilket inflytande skulle vi få, som en liten ö i Stockholms skärgård, om vi går upp i ett fastlandsstift, funderar Ingrid Smittsarve som anser att beslut ska tas nära medlemmarna och i församlingarna. Hon anser också att Skut kan fortsätta vara knutet till Visby stift och har under förra mandatperioden motionerat till kyrkomötet i frågan.
Betonar barnen
Uppvuxen med söndagsskola, konfirmandundervisning och kristendomsundervisning i skolan samt kyrkvärd sedan äldste sonens tid som konfirmand, betonar Ingrid Smittsarve barn- och ungdomsarbetet i Svenska kyrkan.
Just nu är hon aktuell med en motion på riksnivå aktuell om barnperspektiv och hänsyn tagen till barnkonventionen i alla svenska kyrkans beslut.
Häromåret fick hon Kyrkomötets bifall för sin motion med fokus på att 50 år gått sedan kvinnor fick möjlighet att bli präster i svenska kyrkan.
- Det kom att firas med en jubileumsskrift som på ett positivt sätt lyfte fram att svenska kyrkans prästämbete bärs upp av både kvinnor och män. Och det är glädjande, sammanfattar Ingrid Smittsarve, till professionen farmacevt och med hemvist på en gammal släktgård i Akebäck.
Ingrid Smittsarve, Centerpartiet
"Förslag om sammanslagningar ska inte komma överifrån utan nerifrån församlingsnivå"
"Förslag om sammanslagningar ska inte komma överifrån utan nerifrån församlingsnivå"
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!