Här gjorde han lumpen - nu ska han sälja P 18
- Att jag sökte jobbet som fastighetschef för P 18 Vasallen berodde på två saker. Dels sökte jag det för att det är ett intressant jobb, dels för att få komma hem till Gotland igen efter nästan arton år i Stockholm. Min flickvän finns här också. Vi väntar tillökning och jag hoppas kunna bo kvar och arbeta på Gotland även när projektet med P 18 är klart.Det säger 35-årige Fredrik Pettersson, den nye chefen för P 18 Vasallen. Formellt tillträder han den 9 september.I torsdags gick flyttlasset hem till Gotland och jobbet på P 18 där han gjorde lumpen för cirka 15 år sedan.
- Jag känner till P 18 en del eftersom jag gjorde lumpen här under femton månader 1989-90. Jag hoppas bli betydligt mer bekant med lokalerna nu. Och så tycker jag förstås att det är roligt med det stora intresse som finns för området.
- Jag är inte orolig för att det inte ska gå att få hit verksamheter, säger Fredrik Pettersson.
Efter att ha tagit studenten vid Säve 1987 kom Fredrik Pettersson till Stockholm och KTH, tekniska högskolan.
Där gick han i fyra år med avbrott för de femton månaderna på P 18. Hans nuvarande jobb har varit som teknisk chef vid ett stort fastighetsförvaltningsbolag med över 200 anställda och med fastigheter runtom i hela södra Sverige.
Lantbrukarson från Stenkyrka
- I det här arbetet med P 18 jag kan dra nytta av mina kunskaper och färdigheter av fastigheter och fastighetsutveckling. Här får jag också ta ett helhetsgrepp, något som blir intressant. Jag har också nytta av att ha en uppväxt i gotländsk småföretagaranda. Mina föräldrar är lantbrukare i Stenkyrka, som jag kommer ifrån. Men bonderiet är inte min grej, säger Fredrik Pettersson.
Det nya jobbet har Fredrik Pettersson sedan 1 augusti. Men formellt tillträder han 9 september. Då går arbetet igång för fullt och han hoppas också att P 18 får ett värde på den kommersiella marknaden inom en snar framtid. Och när Vasallen så småningom kan lämna P 18 så tror Fredrik Pettersson att han säkert kan få ett annat jobb så han och hans familj kan bo kvar på Gotland.
- Det är en tuff uppgift som Fredrik har framför sig. Det är många olika frågor som ska lösas och många intressenter att tillgodose, säger Johan Zetterberg, som är fastighetsdirektör inom statliga fastighetskoncernen Vasallen, där P 18 Vasallen blir ett eget bolag men med knytning till koncernen.
- Samtidigt tycker jag det är roligt att det är just P 18 Vasallen jag ska ta hand om och att jag har hela Vasallen i ryggen med den erfarenhet som finns där av att ordna hyresgäster till nedlagda regementen, säger Fredrik Pettersson.
Kritiken om KA 3:s försäljning
- Vad beträffar bråket och kritiken vid försäljningen av KA 3 så är det självklart inget jag blir glad över. Även om Fårösund inte har något med det här att göra, eftersom det är ett helt annat projekt. Men det här med KA 3 är helt klart inget jag har med mig i bagaget. P 18 har också helt andra förutsättningar än KA 3 i Fårösund.
- Det som ska göras kommer att ske i samarbete med kommunen, intressenterna och gotlänningarna. Det här är ingen skapelse vi gör helt själva. Det ska bli bra när hela området upphör att vara skyddsobjekt och gotlänningarna kan gå in här och titta. Troligen blir det så i slutet av oktober. Men försvaret är klart med sin avveckling först till sista juni nästa år, säger Johan Zetterberg.
Hyra ut
- Nu gäller det att hyra ut och bygga om så folk blir intresserade av att köpa. Det är Vasallens uppgift att utveckla och sedan sälja alltihop, säger Johan Zetterberg.
- Det gäller också att göra rätt uthyrningar. Det finns ju ett 40-tal intressenter. Men kanske ska man inte hyra ut till alla på en gång. Det är ett stort intresse som innebär snabba puckar. Men då finns det risk för att man gör fel. Men det är ändå bättre än att ha ett dåligt intresse. Det ä på minst fem års sikt innan det här är genomfört. Det är då viktigt att få hit privata företag också, inte bara statliga myndigheter. Det är viktigt att få en bra blandning av verksamheter, anser Fredrik Pettersson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!