"Här kallar ingen mig mysig"

Det är landshövdingen som ställer den första frågan:– Vi har väl inte träffats förr?

2 oktober. Visbydagen med kultur i natten invigs med en uppsutten landshövding. "Man måste bjuda på sig själv", säger den sedan barnsben vana ryttarinnan ett år senare.

2 oktober. Visbydagen med kultur i natten invigs med en uppsutten landshövding. "Man måste bjuda på sig själv", säger den sedan barnsben vana ryttarinnan ett år senare.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2010-11-29 04:00

Jo. Men inte i yrket.
I januari 2010, ett par veckor efter Cecilia Schelin Seidegårds formella tillträdande, buggade hon och undertecknad loss med Radio Gotlands tidigare programchef Tomas Ardin, på idrottsgala på Wisby strand. Landshövdingen buggade jättebra.
Sedan träffades vi på Systemet.
- Just det! säger ordföranden i Systembolaget AB och skrattar. Det skrev du om i ditt kåseri. Det har faktiskt blivit en rolig historia på fastlandet - att jag hamnade i tidningen första gången jag gick på Systemet på Gotland. Och att jag köpte lådvin! Jag har funderat på om det hade varit bättre om jag köpt 2 000-kronorsvin, men det hade det nog inte varit. Lådvin är folkligare.
Och så är intervjun igång. Ettårsintervjun.
Har du ångrat dig?
- Faktiskt! En gång. Det var något problem en morgon där i början och jag minns att jag tänkte: "Vad sjuttsingen gör jag här!?"
Så skrattar hon, säger att hon inte ens minns vad det var nu och att hon tycker att hon har ett "fantastiskt jobb".
- Och det är roligt att komma hem! Det svåraste var att flytta ifrån min familj. Att ha Östersjön mellan mig och mina söner. Det är jobbigt.

Den 26 november 2009 tillkännagav regeringen att Cecilia Schelin Seidegård, då 55, utsetts till Gotlands landshövding.
Hon tillträdde den 1 januari 2010, efter Marianne Samuelsson som i augusti 2009 tvingades sluta efter starkt kritiserade uttalanden om särbehandling vid tillståndsprövningar hos länsstyrelsen. Uttalandena spelades i hemlighet in vid ett internt möte på länsstyrelsen och offentliggjordes.

Cecilia Schelin Seidegård, eller Cicci som hon vill kallas, landade i svallvågorna efter en intern och extern förtroendekris.
- "Du måste ta tag i tjänstemännen!" Det fick jag höra när jag skulle börja. Just "ta tag i". När jag kom hit frågade jag dem vad det betydde. Vad det stod för. Det är otroligt viktigt hur vi uppfattas utåt.
- Jag upptäckte snart att jag inte kom till en organisation i kris, vilket jag hade trott. De hade gått igenom ett trauma, men kris var det inte. I stället mötte jag tjänstemän som var kloka, kunniga och kompetenta, med stor expertis.
Under det gångna året har länsstyrelsen arbetat med att ta fram en ny värdegrund för organisationen. Några av dess hörnstenar, säger landshövdingen, är stolthet, arbetsglädje och dialog.
- Och tillit! Det har funnits en inre oro för vad man kan prata om, vad man får säga, vad som ska läcka... Vi har jobbat jättemycket med de här frågorna.
Vad har ni kommit fram till?
- Att man inte ska behöva läcka. Vi måste lära oss att förstå varandras argument och inte köra över varandra. Vi ska vara överens.
Men det blir man ju inte alltid.
- Nej. Men då måste vi respektera varandra. Det är samma om kommunen fattar ett beslut som kanske inte alltid gillas ur länsstyrelsens perspektiv.

inför intervjun frågade jag några gotlänningar om deras bild av dig. "Inga grodor, alltså godkänt", "kompetent och intresserad", "mer mys än väntat - jag hade väntat mig en järnlady", "ofta synlig men kanske lite blek". Känns det rättvisande?
- Blek? säger Cicci och skrattar.
- Jag brukar ofta få höra att jag syns och hörs för mycket, så det gör mig faktiskt glad att bli kallad blek. Och "mys"...
Hon skrattar igen och sveper med handen mot kontorslandskapet utanför glasfönstret till hennes arbetsrum på Visborg.
- Frågar du runt här ute är det nog ingen som kallar mig mysig. Jag har bestämda åsikter.

Landhövdingen verkar dock gillas av de flesta. Exempelvis så tycks entreprenören Pigge Werkelin, som ofta var skarpt kritisk mot länsstyrelsen och tidigare landshövding, ha mjuknat.
Förra året bojkottade han landshövdingens sommarfest. I år kom han.
- Ja. Men jag tycker inte att man ska gå på festen för att man tycker om landshövdingen, utan för att knyta kontakter, nätverka och göra affärer. Det är det den är till för. Det gör mig ledsen om personliga hangups gör att man inte vill komma.
Och så var det det här med "inga grodor". Jag känner själv att jag gärna skulle vilja ställa dig mot väggen, men att det inte finns så mycket att dra upp.
- Det låter tråkigt, ha ha! Men visst - jag har inte gjort någon större groda. Jag är inte heller rädd att göra det, men det är skönt att ha kunnat bygga upp ett förtroende under mitt första år.
När landshövdingen började uttalade hon en ambition att besöka "öns alla företag". Hon säger att hon hunnit med "många" och att det varit lärorikt och uppskattat.
Vad har du mer gjort?
- Försökt öppna residenset med massor av mingel, för att skapa arenor för möten och nätverk. Jag har också satt mig in i hur det är att vara myndighetschef. Det är väldigt annorlunda mot mina tidigare uppdrag.
- Och jag har skrivit mig på Gotland. Det är en självklarhet när man bor här, tycker jag. Jag utnyttjar ju öns resurser och vi behöver allt skatteunderlag vi kan få.
Noteras kan att Cecilia Schelin Seidegård sedan den 1 januari förekommit i 84 GA-artiklar.

Hon säger att hon under året också har lärt känna ett för henne på många sätt nytt Gotland, än det hon upplevde när hon bodde på ön på 60- och 70-talen.
- Stämningen är mycket bättre än jag minns. Jantelagen är inte lika utbredd, det finns en ny drive! Många människor har ett modernt tänkande och en stor entusiasm. Jag tycker faktiskt att några av journalisterna står för det mesta jantelags-tänkandet...
Hur då?
- Man raljerar lätt över vissa saker på ett sätt som inte är rättvisande i verkligheten. Exempelvis beslutet om en ny arenahall och att Tillväxt Gotland är "en flopp". Man är lite ovarsam med verkligheten och det är synd.
Och medierna annars? Några rubriker om dig som du minns?
- Champagnesprutningen. Där gjorde jag och Carin Götblad [länspolismästaren, reds anm] ett medvetet försök att skapa opinion. Och vi lyckades! Krögarna jobbade jättehårt för att stoppa det.
- Höghuset på Snäck. Det skrev jag medvetet om i min fredagskrönika. Nu blir det ett höghus och den demokratiska processen får jag acceptera. Det är inte min fråga.
Och så gick du emot gårdsförsäljning av alkohol och blev anklagad för jäv.
Cicci skrattar.
- Ja... det här verkar vara en stor grej för Mats Linder [GA:s ledarskribent, reds anm]. För mig och min uppdragsgivare är det inget problem att vara både ordförande i Systembolaget och landshövding på Gotland. Det ligger ett folkhälsouppdrag i båda jobben.

Vi återkommer till uppdraget som chef för länsstyrelsen. Cicci säger att hon är mäkta imponerad av sina medarbetares engagemang. Hon talar till och med om "passion".
Och vad gör dig passionerad?
- Gotland! Gotland är fantastiskt. Och jag känner passion för människor. Jag är en social person som tycker att det är roligt att se människor mötas och göra roliga saker tillsammans. Jag är väldigt energisk och älskar att ha olika projekt på gång.
Vad har du på gång nu?
- Ett hemligt projekt! Min bästa väninna fyller 50 år och tror att hon ska fira nyår på Gotland. Det ska hon inte. Vi ska resa bort. Hon bor i Skåne så hon läser nog inte det här, men jag vill ändå inte säga var vi ska. Jag tycker att det är roligt att överraska!
När blev du själv överraskad senast?
- Oj. Nej. Usch! Jag har säkert blivit det men glömt bort det..! Men jag blev väldigt överraskad över att bli landshövding!
Blev du? Okej. Men det var ändå ju ett år sedan.
- Jag vet! Nu tänker läsarna säkert, "Usch, vilket fattigt liv hon måste leva!". Ha ha!
arkivfoto collaget:
rolf jönsson, henrik radhe,
tobias wallström, ulf glimfalk

Namn: Cecilia Schelin Seidegård
Ålder: 56 år
Bor: Residenset, Strandgatan 1
Familj: Joakim, 23 och Viktor, 19
Gör: Landshövding på Gotland
Karriär i korthet: Systembolagets ordförande sedan 2008, invald i Ingenjörsvetenskapsakademin 2007, sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset 2004-2007, ordförande för KTH sedan 2004, vd för Huddinge universitetssjukhus 2003-2004. Fil dr i biokemi, karriär inom Astrazeneca.
Fritid: Vänner och familj, friluftsliv med hunden, motion, trädgård, mat och vin
Favoritfilmer: Love actually (senast Cornelis, mycket sevärd!)
Favoritdesigner: Yves Saint Laurent, Tricia Guild
Äter gärna: Vällagad mat
Dricker gärna: Gott vin
På nattduksbordet: Många böcker som väntar på jullovet
Mediekonsumtion: GA, GT, DN, DI, Radio Gotland, TV-nyheter
Dagdrömmer om: Att vi skulle komplicera livet mindre
Nattdrömmer om: Hemlis
Styrka: Energisk, drivande, positiv
Svaghet: Otålig
Gör om tio år: Är förhoppningsvis inte pensionär

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!