Har kommunen inte vaknat lite väl sent?

Hur skall man göra med avloppsslammet? Har kommunen inte vaknat lite väl sent när det gäller sophanteringen? Går
det att elda upp soporna på Gotland?
Det var några av de frågor som togs upp när kommunen i går kväll hade bjudit in till ett informationsmöte på Hemsegården om förslaget till ny avfallsplan. Ett 20-tal intresserade suderbor kom trots dimma och glashala vägar för att bli informerade av politiker och tjänstemän om hur man vill att de gotländska soporna skall tas om hand.

Gotland2002-01-10 04:00
Den stora frågan blev förstås om man skall bränna hushållssoporna på Gotland i stället för att som nu skicka dem för kompostering till företaget Bedminster i Stora Vika utanför Nynäshamn och från 1 mars nästa år till sydkraft i Norrköping för förbränning.
Osäkerheten är stor och därför vill tekniska nämnden inte komma till ett avgörande förrän tidigast år 2005. Fram till dess skall hushållssoporna fortsätta att skickas till fastlandet.
Lars Thomsson (c), vice ordförande i tekniska nämnden tyckte det var bra att frågan om förbränning togs upp, därför att det finns en mycket stor osäkerhet bland politiker och även tjänstemän om det är realistiskt att kommunen investerar i egna förbränningsugnar för att bränna öns hushållssopor. Det handlar då om ugnar som man tittat på i Norge, men som ännu inte använts i kommersiell drift.
Lars Thomsson räknade upp en lång rad skäl för varför man inte bör gå den här vägen. det händer mycket med ny teknik och nya lagar, det är en lång avskrivningstid på sådana här anläggningar och det krävs mycket pengar till investeringar.
<span class=MR>Den norska ugnen</span>
­Tekniklösningen är osäker. Den norska ugnen är inte körd i fullskaledrift ännu. Det farliga avfallet ökar också, från dagens 165 till 865 ton per år. Sedan så kan minskande avfallsvolymer knäcka kalkylen och att ägna sig åt sopimport för att klara ekonomin är politiskt känsligt, sade Lars Thomsson bland annat. Han framhöll ökad källsortering som den rätta vägen att gå.
Ett alternativ är att Cementa eldar upp soporna. Men det vet man inte om Cementa är intresserat av och hur mycket man i så fall vill ha betalt för detta.
En annan fråga som togs upp var avloppsslammet, som inte används på åkrarna med anledning av den höga kopparhalten. I dag används slammet bara till att täcka gamla sopdeponier med. Man exporterar till och med slammet för att täcka deponier i Norrköping!
<span class=MR>Slam till skogsgödsel</span>
­ Vi håller nu på att ompröva hur vi skall göra med slammet och diskuterar en torkanläggning vid reningsverket i Visby. Slammet skulle sedan kunna användas till skogsgödsling, berättade Göran Blomgren, chef bland annat för kommunens renhållning.
"I dag skall vi ta hand om sopor men i går gjorde vi det inte. Hur kan det vara att man inte har kommit längre? Har inte kommunen vaknat lite väl sent?" undrade en av suderborna på mötet.
Tekniska nämndens ordförande Ove Nyman (m) höll inte med om att man skulle ha blivit tagna på sängen.
­ Jag tycker att uppvaknandet har skett väldigt snabbt på Gotland. Sedan är utvecklingen väldigt snabb när det gäller att ta hand om soporna, sade Ove Nyman.
Lars Thomsson höll dock med om att det har varit ett sent uppvaknande och ett rätt häftigt uppvaknande dessutom.
­ Men det var som bekant entreprenören Reculture som inte klarade av sitt åtagande, som ställde till det, sade Lars Thomsson.
En annan fråga gällde om det inte vore bättre att ta betalt per kilo sopor som lämnas. Då kanske inte en massa skulle hamna bland hushållssoporna utan bli lämnat till återvinning i stället.

<span class=MR>Betala per kilo?</span>
­ Det har varit på tal flera gånger. Men tillförlitligheten är inte så stor. Därför har vi inte infört detta. Men egentligen vore det mest rättvist, svarade Ove Nyman.
T.f. tekniske direktören Anders Tingström tillade att man i stället har gett valmöjligheter som att ha olika perioder för sophämtning och olika säckstorlekar. Därmed kan man styra till en större källsortering. han framhöll också att hemkomposteringen måste öka och att Gotland med alla villor skulle passa ypperligt för detta.
Från tekniska nämnden deltog ordföranden Ove Nyman (m) och vice ordföranden Lars Thomsson (c).
Dessutom fanns flera av tekniska förvaltningens tjänstemän med, som tillförordnade tekniske direktören Anders Tingström, som inledde med en information om det preliminära förslag som tekniska nämnden har tagit. Med fanns också göran Blomgren, chef för VA och renhållning, miljöingenjören Katarina Nilsson och informatören Peter Daun.
<span class=MR>Nytt möte i Slite i kväll</span>
Den senare hade till uppgift att anteckna de synpunkter som fördes fram från mötesdeltagarna. Samma sak skall ske från ett möte i Slite i kväll och ett tredje möte, som hålls i Visby på onsdag i nästa vecka.
Synpunkterna tas sedan med när tekniska nämnden i slutet av den här månaden fattar beslut om ett förslag, som sedan går vidare först till kommunstyrelsen och sedan till fullmäktige för beslut om ny avfallsplan som skall gälla till 2005.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om