Här kör man till Max
Ekonomiskt sett har det snart gångna året inte varit så roligt för Samuelssons i Bro. Det har varit för dåligt betalt för slaktgrisarna. Däremot har det varit positivt att kunna konstatera att den stora satsningen på rejält utökad produktion av slaktsvin fungerar helt enligt planerna.
Seminering. Anna och Dennis Samuelsson har totalt 462 suggor att seminera. FOTO: HENRIK RADHE
Foto: Henrik Radhe
Så lyder motiveringen för att Samuelssons vid Suderbys i Bro får belöning ur Sylve Petterssons fond för framstående grisproducent med integrerad produktion.
Integrerad produktion betyder att man på gården jobbar med grisens hela livstid, från spermie till färdig slaktgris helt enkelt.
462 suggor
I november förra året togs ett nybyggt mycket stort grishus i bruk. Det gör att det nu handlar om stora siffror när man skall beskriva produktionen.
- Vi har 462 suggor i produktion, säger Anna, som förefaller vara den som har noga reda på alla siffror.
Suggorna är indelade i sex grupper med cirka 80 i varje. Grupperna hålls ihop och samordnas så att de brunstar och därför semineras samtidigt och därmed grisar inom en kort tidsperiod. I fem veckor går smågrisarna tillsammans med suggan som sedan separeras från de små och kort därefter blir seminerad på nytt. Efter 6-7 månader har smågrisarna förvandlats till slaktmogna grisar.
Så snurrar allt runt enligt ett mycket inrutat tidschema.
Anna, sonen Dennis och en anställd jobbar mest i grisstallarna medan Jörgen har huvudansvaret för odlingarna på de 260 hektaren åkermark. Allt egenodlat spannmål går till grisarna men det räcker inte. Lika stor volym som det egenodlade köps in utifrån.
- Vi gör av med 2 400 ton spannmål om året, konstaterar Jörgen.
Galt i bur
Det blir, som sagt, stora siffror. Samuelssons levererar nu omkring 11 000 grisar till slakteriet i Visby årligen. Ungefär 1 000 grisar säljs dessutom som förmedlingsgrisar, det vill säga att någon annan tar hand om slutuppfödningen.
Det system som tillämpas i det nybyggda stallet är Samuelssons nästan ensamma om i Sverige. En väsentlig tanke bakom är att man vill underlätta semineringen, som är ett omfattande jobb i en besättning på den här nivån.
För att få suggorna att brunsta ordentligt krävs närvaron av en galt. Denne galts enda uppgift är att sprida sin doft - och att grymta. Hos Samuelssons åker galten omkring i en bur som har en alldeles egen gata att färdas på. Buren är fjärrstyrd. På båda sidor om färdvägen samlas suggorna och kommer så långt så att de får nos-mot-nos-kontakt med galten. Det räcker för att seminörerna skall kunna göra sitt jobb sittande grensle om suggorna. Sperman som används kommer färsk med posten från Skara när det är semineringsdags.
Biogas
Samuelssons kan alltså med tillfredsställelse konstatera att den stora investering de gjort fungerar som det var tänkt.
Tro nu inte att det är färdigbyggt på gården. Det finns möjligheter att bygga ut med ytterligare grisstall, men det är inte det som ligger närmast i planeringen. Byggande av en biogasanläggning ligger före. Tillstånd till detta finns men man behöver jobba lite mer med själva planeringen innan man kan dra igång detta projekt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!