Här körs landets minst säkra bilar

Gotlänningarna äger de minst säkra bilarna i landet. Bara en tredjedel av bilarna uppfyller Folksams säkerhetskrav, vilket gör att Gotland hamnar i botten på listan.

Besiktningstekniker. Bo Hallgren ser många äldre bilar varje dag och tycker inte att man behöver byta ut bilen så länge den håller.

Besiktningstekniker. Bo Hallgren ser många äldre bilar varje dag och tycker inte att man behöver byta ut bilen så länge den håller.

Foto: Joel Nilsson

Gotland2008-07-01 04:00
Försäkringsbolaget Folksam har i undersökningen "hur säker är bilen?" sett vilka län som har flest antal säkra bilar. Där hamnar Gotland längst ner på listan. Bara 33,1 procent av bilarna uppfyller säkerhetskraven. En av anledningarna är självklart att Gotland är ett län med en stor andel äldre bilar.
- Det är klart att det finns en koppling till åldern. På Gotland är en bil i genomsnitt 12 år gammal, säger Anders Kullgren, forskningschef på Folksam.

Kör saktare
Det kan jämföras med riksgenomsnittet på personbilar som är 9 år. En annan förklaring till varför de gotländska bilarna inte är lika säkra som i resten av landet kan enligt Anders Kullgren, vara att trafiken ser annorlunda ut.
Det är inte lika höga hastigheter på vägarna och en lägre trafikintensivitet. Och detta kan göra att gotlänningarna inte anser sig behöva säkrare bilar.
I Folksams undersökning har de tittat på om bilen har anti -sladd, krockkudde och studerat händelseförloppet vid både verkliga olyckor och krocktester. För att uppfylla säkerhetskraven ska bilen vara minst 20 procent säkrare än medelbilen vid verkliga olyckor, eller ha minst fyra stjärnor i Euro NCAP:s krocktester.

Gammal men bra
Per Wretling, som är platschef på Bilprovningen i Visby, ser inte att en hög ålder nödvändigtvis gör en bil osäker. Gotlands osaltade vägar gör att rosten håller sig borta från bilarna ovanligt länge.
-  En Volvo från -88, utan rost, kan vara säkrare än en rostig -98:a vid en krock. Om bjälkarna i en bil är rostig kan exempelvis hela kupén vikas ihop. Därför tycker jag inte att man kan säga att en gammal bil automatiskt är sämre, säger Per Wretling.
Man ser dock i Folksams undersökning att det är de nya bilarna som hamnar i topp och att det är de äldre bilmodellerna som bedöms som minst säkra.
-  Ett anti -sladd system är kanske viktigast för säkerheten hos en bil därför hamnar de nya bilarna också högt upp, säger Anders Kullgren.
Det är något bilköparna är medvetna om. Tommy Jacobsson är bilhandlare i Visby och han säger att de flesta av hans kunder efterfrågar anti-sladd och anti-spinnsystem. Men säkerhet går sällan först vid ett bilköp.
- Visst är kunderna pålästa när det gäller trafiksäkerhet, men i de flesta fall är det ändå ekonomin som styr, säger Tommy Jacobsson.
Något besiktningsteknikerna i Visby ser varje dag, och som kan vara en livsfara för bilföraren, är däck som är alldeles för slitna.
- Jämfört med övriga landet har vi väldigt många anmärkningar på för dåliga däck, säger Per Wretling som tycker att det är viktigare att bry sig om att underhålla sin bil än att stirra sig blind på sådana här tester, om man vill känna sig säker på vägarna.
Gotlänningarna har inte bara lägst andel säkra bilar, utan även flest bilar i Sverige. På 1 000 invånare äger gotlänningarna 558 bilar, vilket är nästan hundra bilar mer än riksgenomsnittet, som äger 464 bilar, enligt Statistiska centralbyrån.
Störst andel säkra bilar (procent):
1. Kronobergs län 48,8
2. V. Götalands län 48,0
3. Västmanlands län46,6
Lägst andel säkra bilar (procent):
1. Gotlands län 33,1
2. Jämtlands län 41,5
3. Dalarnas län 41,6
De säkraste nya bilarna enligt Folksam:
Alfa Romeo 159 06-
Audi A3 & A6 05-
Citroên C4 05-
Fiat Bravo & Fiat Grande Punto 07-
Ford Focus II 05-
De säkraste begagnade bilarna:
Audi 100 92-94 & A6 95-05
BMW 5-serie 97-03
Ford Galaxy 96-05
Mitsubishi Carisma 96 -04 & Galant 97 -03
Renault Laguna 94-00
De sämsta bilarna:
Nissan Micra 83-92
Citroën Ax 87 -93
Opel Corsa 83-92
Peugot 205 83-93
Renault 5 85-90
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om