Att fiska havsöring är populärt bland både gotlänningar och fastlänningar. Varje vår kommer tusentals personer hit, stående i sina vadabyxor längs kusten, för att försöka fånga den silverblanka fisken. Öringen leker i många av de bäckar och åar som rinner ut i Östersjön och en av dem är Kopparsviksbäcken som ligger praktiskt taget mitt i Visby. Under de senaste två årens lekperiod har Sportfiskarna, Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund, fångat in de fiskar som simmat upp i bäcken för att bland annat väga och mäta dem. När det är gjort, får fisken fortsätta sin färd.
– Vi följer upp en del åtgärder vi har gjort tidigare. Här har vi lagt grus och sten i bäcken och justerat mynningen vid havet så att det inte ska svalla igen. Nu vill vi ha koll på hur mycket fisk som går upp i bäcken och leker, säger Lars Vallin, Sportfiskarnas projektledare.
Havsöringen är värdefull av flera anledningar, berättar Lars Vallin. Det är en populär sportfisk vilket ger en hel del turistinkomster. Den är dessutom en viktig rovfisk i havets ekosystem och inte minst en god matfisk. Att veta hur många havsöringar som leker är viktigt för att se om något drastiskt händer med beståndet så att man i så fall kan göra åtgärder.
– Sedan är vi ju nördar. Vi tycker det är roligt, säger Lars Vallin och ler.
Havsöringen leker normalt någon gång i november och december och det är ungefär då som fällorna sätts ut. År 2020 fångades totalt 57 öringar i Kopparsviksbäcken, 46 hanar och 11 honor. 2021 hade 45 fiskar fastnat i fällan, 25 hanar och 20 honor. En minskning av antalet alltså, men två års mätningar ger för lite underlag för att dra några slutsatser. Från andra platser finns mer data. Sportfiskarna räknar, mäter och väger även havsöringar på andra platser som Själsö och Klintehamn.
– Medelvikten i Robbjensån har minskat ganska mycket under de senaste fem åren. Det kan vara en varningsklocka att man kanske måste reglera fisket, till exempel genom en fångstbegränsning på havsöring. Det vore vettigt att införa det ganska omgående tycker jag, säger Lars Vallin.
Samtidigt tycker han inte att havsöringen är hotad.
– Även om den inte är hotad så finns det ju inget som hindrar att man skapar förutsättningar för att beståndet växer ytterligare och skapar ett ännu bättre fiske.
Förutom att samla data om fiskarna, noteras även vattenståndet i havet och vattendraget, liksom vattnets temperatur. Kopparsviksbäcken har visat sig vara ganska speciell eftersom vattnet är ovanligt varmt, runt 9 grader. Uppvärmt av jordvärme kommer det direkt ur berget och sträckan ner till havet är så kort att det inte hinner kylas ned. Det varma vattnet påverkar havsöringens yngel.
– Rommen kläcks tidigare än på andra ställen, i slutet på januari. Normalt i de andra bäckarna så kanske de kläcks i slutet på mars. Så det är lite spännande med den här bäcken, säger Lars Vallin.
Han hoppas få finansiering även i framtiden så att mätningarna kan fortsätta även efter projektets avslutning i år. Sportfiskarna vill även göra en slinga av bäcken så att den blir längre, ger plats åt fler lekande öringar som i sin tur ger fler nya öringar.
– Då kan man se vad det eventuellt ger om de får en förlängd reproduktionssträcka. Det borde visa sig ganska snabbt om det lönar sig och kan vi visa det vore det fantastiskt, säger Lars Vallin entusiastiskt.